A szervező testület 2018. június 6-i bejelentése szerint Kanadában létrejött az Access to Memory (AtoM) Alapítvány, egy közösségi hozzájáruláson alapuló nonprofit testület, abból a célból, hogy felügyelje és támogassa az Access to Memory (AtoM) levéltári nyilvántartó szoftver fejlesztését és fönntartását. Az Alapítvány elsődleges céljának az AtoM 3 tervezését és kifejlesztését tartja.

Számítástechnikai oldalról elsősorban azért van szükség az AtoM jelentős fejlesztésére, mert az jelenleg a Symfony 1 keretrendszerre épül, amelynek fejlesztése és támogatása megszűnt. Egy új keretrendszerre való átemelés azonban az eddigieknél komolyabb anyagi támogatást kíván.

Mindezt az Alapítvány úgy tervezi, hogy megmaradjon az AtoM nyílt forráskódú projekt jellege. Ez eleve meghatározza a fejlesztés, a közzététel és a dokumentáció módszereit. Úgy tervezik, hogy az alapítvány a tagokon és másokon keresztül biztosít forrásokat a szoftver olyan átírása érdekében, hogy többnyelvű, több intézményre kiterjeszthető és szabványokon alapuló levéltári leíró eszköz maradjon, figyelembe vegye a levéltári közösség leírási szükségleteit, és fenntarthatósága biztosítható legyen. Az AtoM 2-ről 3-ra váltást mindenképpen úgy kell megoldani, hogy a felhasználók folytathassák az eddigi verzióban végzett munkájukat, és biztosak legyenek benne, hogy a régi változattal nem maradnak magukra.

Az Alapítvány részesedést akar adni, illetve tagként befogadja azokat a szervezeteket, amelyek az AtoM-ot használják vagy használni szeretnék.  Az alapító testületnek tagja a fejlesztést eddig végző Artefactual Systems is.

További információk az alapítvány honlapján találhatók:  http://accesstomemoryfoundation.org/