Sík Sándor kamarakiállításunk a Nemzeti Színházban

21 óra 39 perc ago
Sík Sándor kamarakiállításunk a Nemzeti Színházban szerkeszto 2024. 03. 02.

A budapesti Nemzeti Színház új felfogásban, Berettyán Nándor rendezésében, Rátóti Zoltán főszereplésével állította színpadra Sík Sándor piarista „István király" című színművét. Ehhez kapcsolódóan, a hivatalos bemutató előtti napon, 2024. március 1-én egy kiállítás is nyílt.

szerkeszto

István király, ahogy Sík Sándor látta

4 nap 23 óra ago
István király, ahogy Sík Sándor látta szerkeszto 2024. 02. 27.

A budapesti Nemzeti Színház 2024. március 2-án, 85 év után ismét bemutatja Sík Sándor István király című drámáját. Ennek kapcsán arra keressük a választ: hogyan válhatott ez az ógörög mintákat követő tragédia a piarista költő legnépszerűbb színpadi művévé? És hogyan néztek ki a Sík Sándor által megszólaltatott keresztény és pogány magyarok az 1930-as évek színpadjain?

szerkeszto

Könyv jelent meg a bajai temetőkről (2024.02.22.)

1 hét 2 nap ago

Bajai sírkertjeink, neves elődeink címmel igényes, színes képekkel gazdagon illusztrált könyv jelent meg a Bajai Városvédő és -szépítő Egyesület (BVSZE), valamint a Türr István Múzeum kiadásában, Baján. A több szerzős, számos közreműködővel készült kötet kezdeti célja a bajai hírességek nyughelyeinek bemutatása volt, de a vállalkozás szépen bővült a temetők történetének, a helyi temetkezés múltjának feltárásával, régészeti adatokkal, hasznos térképekkel-ábrákkal, névmutatóval stb. A kiadványt a téma iránt érdeklődők, helytörténészek és családkutatók is haszonnal forgathatják, mindannyiuk figyelmébe ajánljuk.

Bajai sírkertjeink - könyvrészlet (impresszum, bevezető, tartalomjegyzék)

Kothencz Kelemen könyvismertető írása (a szöveg a Bajai Honpolgárban is megjelent)

Hírek: 
kalocsakfl

Schafe für die Ewigkeit

1 hét 5 nap ago
Gefunden via Archivalia: Schafe für die Ewigkeit. Handschriften und ihre Herstellung. Stiftsbibliothek St. Gallen, Katalog zur Jahresausstellung  (1. Dezember 2013 bis 9. November 2014); Verlag am Klosterhof St. Gallen 2013. 143 Seiten, online verfügbar als Pdf. Der Katalog enthält nicht nur Informationen zur Herstellung und Verwendung von Pergament, sondern auch anderer Beschreibstoffe, wie z. B. Papier, über Schreiber, Material, Federproben, Buchschmuck, Einbände, Werkstätten und mehr. Er dient sehr gut als  Anregung für Gymnasialbibliotheken, die historisches Schriftgut im Bestand haben, um Schülern  als Technikgeschichte den … Schafe für die Ewigkeit weiterlesen →
Felicitas Noeske

Püspöklexikon az interneten (2024.02.15.)

2 hét 2 nap ago
A bécsi egyetem nagyszabású nemzetközi vállalkozásba kezdett, amikor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összeállítja a Habsburg-birodalom 1804–1918 közötti püspökeinek életrajzi lexikonát. A munkát még Erwin Gratz (+2011) kezdeményezte; Rupert Klieber fogta össze, magyarországi partnerük a Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport volt. Az összefogás első, nagyközönség számára is látható eredménye a Berlinben, német nyelven Rupert Klieber és Tusor Péter szerkesztésében 2020-ban megjelent, a történeti Magyarország egyházmegyéire koncentráló kötet lett.   A kezdetektől tervezett magyar nyelvű változat egyházmegyénként haladva, önálló füzetekként, egyelőre elektronikus dokumentumként érhető el. A veszprémi füzet szerzői Balogh Margit, Forgó András, Lovász Zsolt és Rétfalvi Balázs voltak, a szerkesztés feladatát Szirtes Zsófia, Tusor Péter és Rupert Klieber végezte. A veszprémi füzet itt található meg:   https://institutumfraknoi.hu/kiadvany/%09cst/veszpremi_egyhazmegye_dioecesis_vesprimiensis . A vállalkozás egészéről, a magyar és a német kiadás egymáshoz való viszonyáról itt találnak részletes tájékoztatót: https://institutumfraknoi.hu/index.php/hirek/puspoklexikon_1804_1918_adrianyi_szekesfehervar_gyor_pannonhalma .
vlvltr

Négy Árpád-kori oklevél konzerválása

2 hét 5 nap ago

Az idei évben ünnepeljük a pannonhalmi harmadik templom felszentelésének nyolcszázadik évfordulóját. A Bazilika 800 emlékév keretében kiállítással tisztelgünk az építtető Uros apát előtt. A kiállítás előkészületei során konzerváltunk négy olyan oklevelet, amely szerepet kap a tárlaton.

Boros Zoltán

Megbeszélés Pannonhalmán Szent Lőrinc támogatásával

2 hét 6 nap ago

Február 7-én mintegy húsz egyházi levéltáros gyűlt össze, hogy szakmai megbeszélést folytasson Pannonhalmán. A nagyrészt a Dunántúlról érkező kollégák a közös egyházi levéltári honlap (Matricula) aktuális kérdéseiről, az anyakönyvi adatbázisról, a nagyobb szakmai projektekről, a könyvkiadási folyamatokról folytatott eszmecserét. A napközi imaóra és az ebéd után látogatást tettek Ravazdon, a főapátság sörfőzdéjében, ahol megismerkedtek a belga típusú apátsági söröket készítő manufaktúra tevékenységével. A termékek közül többet meg is kóstolhattak.

Boros Zoltán

Szakmai beszámoló a KFL 2023. évi működéséről (2024.02.09.)

3 hét 1 nap ago

Elkészült intézményünk 2023-as szakmai beszámolója, melynek szövegét honlapunkon is elérhetővé-letölthetővé tettük A Levéltár/ Tevékenység, feladatok/ Szakmai beszámolók oldalon, pdf formátumban. A beszámoló terjedelme 5 oldal, főbb pontjai a következők:

1.) Az állomány gyarapodása, mozgása, változásai
2.) Állományvédelem, restaurálás
3.) Feldolgozó munka (iratrendezés, segédletkészítés, digitalizálás)
4.) Kutató- és ügyfélszolgálat
5.) Szakmai kapcsolatok, publikációk, honlap
6.) A működés személyi- és tárgyi feltételei, pályázatok-támogatások

Az alábbiakban a Kutató- és ügyfélszolgálatra vonatkozó részt idézve adunk rövid tartalmi ízelítőt:

Intézményünk munkanapokon (H-P) 8-16 óra között volt nyitva, és a nyitvatartási időben, általában előzetesen egyeztetett időpontokban fogadtuk kutatóinkat. 2023-ban személyesen 11 kutató jött el Kalocsára, ők összesen 23 esetben kerestek fel bennünket. Sajnos megállapítható, hogy a helyi kutatóforgalomban a COVID által sújtott időszak törést jelentett, a forgalom azóta sem állt helyre, jelentős mértékben elmarad a korábbi időszak adataihoz képest. Az interneten viszont továbbra is kiemelkedő érdeklődést tapasztaltunk: e-kutatás szolgáltatásunkat 924 regisztrált kutató vette igénybe, ők összesen 11.014 alkalommal használták kutatás céljából honlapunkat, ez átlagosan, naponta 30 kutatást jelentett (az átlagot 365 napra kalkuláltuk, az e-kutatásban ui. nincsen szünnap, sőt a fogalom nagy része jellemzően az intézményes zárva tartási időkre esik, nagyon sokan esténként, hétvégenként kutatnak). A látogatójegyek és az e-kutatási regisztrációk összesített száma meghaladja a kilencszázat (935), s a kutatási esetek összesített végeredménye tizenegy-ezer (11.037).
Az előző három évhez hasonlóan 2023 végén is 10 nyílt kutatónappal ünnepeltünk, ezzel az ingyenes kutatási lehetőséggel 497-en éltek, érezhetően nagy az igény, hogy e-kutatóink rendszeresen visszatérjenek, néhány adatnak utána nézzenek, ill. betekintve tájékozódjanak a gyarapodó digitális állományról és az új kutatási lehetőségekről.
Az év során 70 alkalommal végeztünk adatkeresést ügyfeleink számára, az ügyfélszolgálat, valamint szakmai kapcsolataink során több mint 3 ezer digitális fájlt (jpg és pdf dokumentumokat) adtunk át levéltári forrásainkról, és 90 anyakönyvi kivonatot készítettünk. Tájékoztató- és ügyfélszolgálati munkánk során, valamint szakmai munkánk részeként összesen több mint ezer e-mail levelet küldtünk, általában válaszként a különféle megkeresésekre.

 

kalocsakfl

Megjelent a Collectanea Sancti Martini X.

3 hét 2 nap ago

A Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője hagyományosan bencés rendtörténettel foglalkozó és a rendi gyűjteményekhez kapcsolódó írásokat közöl. A 2023 decemberében megjelent kötet egyik tanulmányában olyan kódexlapokkal ismerkedhetünk meg, amelyek egy 14. század elején, valószínűleg a tihanyi scriptoriumban írt kottás misekönyv részei voltak és amelyekbe egy török kori tihanyi várkapitány számadáskönyvét kötötték.

Boros Zoltán

Amikor farsang volt a rendházban

3 hét 5 nap ago
Amikor farsang volt a rendházban szerkeszto 2024. 02. 05.

A farsang a régi piarista rendházakban is farsang volt, amikor az egyébként komoly atyák vidámságra adták a fejüket. De a főként latin nyelvű iskolai oktatással foglalkozó közösség tagjai ekkor sem tagadták meg műveltségüket, és kitartottak a klasszikus előképek mellett. Márpedig a latinos iskolai kultúrában Bacchus isten ókori ünnepét, a bacchanáliát, a keresztény nagyböjtöt megelőző farsang egyenes előzményének tartották.">

szerkeszto

Call for Papers: Bistum, Kirche und Quellen zwischen früher Neuzeit und Gegenwart

3 hét 5 nap ago
Zur Feier des 360. Jubiläums der Gründung der Königgrätzer Diözese veranstaltet die Universität Königgrätz von 5. bis 7. November 2024 eine internationale Tagung unter dem Titel „Bistum, Kirche und Quellen zwischen früher Neuzeit und Gegenwart“ und lädt zur Übermittlung von Tagungsbeiträgen bis Ende März 2024 ein. Nähere Informationen entnehmen Sie bitte dem folgenden Dokument.
cmaximoff

Benutzung und Einrichtung der Lehrerbibliotheken an höheren Schulen (1905)

3 hét 6 nap ago
Das mit diesem Titel überschriebene, nur knappe 148 Seiten umfassende Lehrbuch von Richard Ullrich aus dem Jahr 1905 stellt einen erweiterten Abdruck aus der Zeitschrift für Gymnasialwesen 58 (1904) dar und lohnt aus unterschiedlichen Gründen einer näheren Betrachtung: Erstens handelt es sich um einen Metatext, der Praxeologie dokumentiert. Unter Praxeologie versteht man “die Wissenschaft von Praktiken” (Dickmann / Elias / Focken [2015], S. 135). Metatexte berichten über Schriften, thematisieren deren materiale Eigenschaften sowie Präsenz und geben über Produktions- sowie Rezeptionspraktiken Auskunft (vgl. ebd., S. … Benutzung und Einrichtung der Lehrerbibliotheken an höheren Schulen (1905) weiterlesen →
Johannes Maximilian Nießen

Manuskriptblätter als Bucheinbände

3 hét 6 nap ago
Vorbemerkung: Unter dem Titel Manuskriptblätter als Bucheinbände hat uns Ulrich-Dieter Oppitz einen Text zur Verfügung gestellt. Oppitz, Jurist, durchforscht seit Jahren historische Bibliotheken nach Fragmenten und Makulaturen. Seine Darstellung für bibliotheca.gym enthält wertvolle Informationen für Bibliothekare und Betreuer historischer Gymnasialbibliotheken.(FN) Manuskriptblätter als Bucheinbände An Büchern, die vor dem Jahre 1700 gedruckt sind, finden sich nicht selten sehenswerte Einbände. Bis zu dieser Zeit wurden Bücher von den Druckern oft ohne Einband versandt und der jeweilige Erwerber ließ sie dann von einem Buchbinder seines Vertrauens einbinden. … Manuskriptblätter als Bucheinbände weiterlesen →
Felicitas Noeske

Pálos olvasókönyv

3 hét 6 nap ago
Irodalmi antológia összeállította Sudár Annamária; tervezte Török Máté Magyar Pálos Rend–Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2023. – 750 oldal Az ismeretterjesztés céljából készült kiadvány lapjain pálosoktól...
Koltai András

Konferenciafelhívás (2024.01.30.)

1 hónap ago

EGYHÁZ-LÁTOGATÁS

Helyzetkép, kérdések, tanulságok a veszprémi római katolikus egyházmegye templomainak adatgyűjtése nyomán

A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, mint projektgazda és a Magyar Építészeti Múzeum Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ 2024 szeptemberének végén rendezi meg a „Veszprém megyei templomok adatbázisa” című, 2020–2024 között megvalósuló OTKA K pályázat (K 134806) záró konferenciáját Veszprémben. A rendezvényen a kutatócsoport tagjai számolnak be a munkák során kirajzolódott új kutatási irányokról, témákról, tanulságokról, illetve várjuk előadóként mindazok jelentkezését, akik a projekt témájában (templomépítészet, egyházművészet, levéltári forráskutatás, művészettörténet, műemlékvédelem) és különösen az alábbi témakörökben új kutatási eredménnyel tudnak jelentkezni, elsősorban a veszprémi egyházmegye Balatontól északra eső területeit érintően:

1) személyek (alkotók, tervezők, megrendelők, műemléki szakemberek; tevékenység, életmű – vonatkozó jelentős új információk), műhelyek:

 • eddig kevéssé ismert templomokban alkotó művészek bemutatása;
 • a templomi üvegablakok mesterei;
 • liturgikus berendezéseket gyártó műhelyek a 18–19. század végéig;
 • barokk kőfaragóműhelyek és kutatásuk;
 • a II. világháború előtti és utáni aktív képzőművészek életművének veszprémi egyházmegyei vonatkozásai;
 • újonnan feltárt, feldolgozott iratcsoportok templomépítészeti és művészettörténeti vonatkozásai (mecenatúra, hagyatékok, a püspökség egyháztörténeti bizottsága működésének bemutatása stb.);
 • a II. világháború utáni templomépítészet a Veszprém vármegyében (pl. Vándor Ferenc egyházmegyei főépítész, illetve más építészek, műemlékes tervezők tevékenysége stb.);
 • Zákonyi Ferenc és a balatonfüredi turisztikai hivatal ösztönző és szervező szerepe a műemlékvédelemben;
 • Körmendy József felsőörsi plébános, püspöki levéltáros és a műemlékvédelem;
 • az egyházmegyei templomok kutatásában érintett régészek, műemlékes kutatók bemutatása;

2) folyamatok (tipológiai, stiláris, művészettörténeti jelenségek elemzése):

 • templomtitulus-váltások a középkor és a barokk kor között; a későbbiekben bekövetkező cserék (egyedi) okai;
 • a templomok hódoltság kori használatát követő és az első 18. századi, gyakran a barokk kori átépítéséket megelőző renoválások: előfordulások, jellemzői;
 • 18. századi templomépítések, különös tekintettel Padányi Biró Márton püspök tevékenységére;
 • a liturgikus berendezés változása II. vatikáni zsinat előtt és után – esettanulmányok;

3) műemléki érték (műemléki védettség, állagvédelem, kutatások, megújítások):

 • az egyházmegyei templomokhoz kapcsolódó szórvány műtárgyak azonosítása;
 • „védelemre javasolt”: az 1910–1930-as évek templomai;
 • a Balaton-felvidéki templomromok festett vakolatai – esettanulmányok;
 • állapot, karbantartás, aktuális fenntartói viszonyok, pályázati rendszer és műemlékvédelem (templomok használatban és romok);
 • új régészeti kutatások, feltárások az egyházmegye templomaiban, templomromjain.

A rendezvényre 2024. március 15-ig várjuk az előadójelöltek jelentkezését, amely 1500–2000 karakteres rezümé megküldésével történik a plakáton szereplő emailcímre. Az előadás-tervezetek befogadásáról 2024. március 25-ig értesítjük a jelentkezőket. Mivel a konferencia alkalmával szeretnénk kézbe adni a befogadást nyert előadások írásos, 25–40.000 karakter terjedelmű, 5–10 illusztrációt tartalmazó tudományos közleménnyé szerkesztett változatát, ezért ezek leadási határidejét is meghatározzuk előre (2024. május 31.).

   

 

 

vlvltr