Intézményünk részvétele a Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton (2023.09.21.)

4 nap 5 óra ago
A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a Veszprémben 2023. szeptember 28 és október 1. között megrendezésre kerülő Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton.   2023. szept. 28. csütörtök 9.10 – 15.30 óra, Veszprémi Érseki Főiskola: A veszprémi püspökség története 1850–1917. Egyháztörténeti konferencia. A részletes program itt érhető el: https://vefleveltar.hu/hirek/veszpremi-puspokseg-1850-1917-kozott-egyhaztorteneti-konferencia-szeptember-28-20230915   2023. szept. 30. szombat 11.30 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés   2023. okt. 1. vasárnap 13 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés 16 óra, Dubniczay-ház, földszint: Beszélgetés a Székesegyházi Kottatárról M. Tóth Antal zenetörténésszel és Dankos Attila zenei igazgatóval.   Szeretettel várjuk programjaikon!
vlvltr

Nemesi emigráció-workshop, Budapest

5 nap 4 óra ago

A kora újkori magyar nemesi emigrációt vizsgáló kutatócsoport nemzetközi konferenciája szeptember 21-én lesz az ELTE BTK Múzeum körúti campusán. A kutatócsoport a Magyar Királyságból az Erdélyi Fejedelemségbe, Lengyelországba, Franciaországba irányuló migráció jellegzetességeit és okait kutatja, emellett a fejedelemségből elsősorban Bécsbe, lengyel, oszmán és román területek felé történő migrációs folyamatokat, ezek anyagi, társadalmi és politikai körülményeit vizsgálja.

Boros Zoltán

Quo vadis?: Mit religiösen Tattoos zu kirchlichem Innovationspreis

5 nap 5 óra ago

Für seinen „Free Tattoo Walk-In“, bei dem man sich kostenlos ein religiöses Motiv tätowieren lassen konnte, hat das Begegnungszentrum „Quo Vadis?“ der Ordensgemeinschaften Österreich den zap:innovationspreis 2023 des Bochumer Zentrums für angewandte Pastoralforschung (zap) gewonnen. Damit werden Projekte ausgezeichnet, die für Aufbruch in der Kirche stehen.

A veszprémi püspökség 1850–1917 között – egyháztörténeti konferencia szeptember 28-án (2023.09.15.)

1 hét 3 nap ago

Egyházmegye-történeti konferenciasorozatunkban ezúttal a szabadságharc végétől az első világháború utolsó előtti évéig ig járják körül előadóink az eseményeket. A korszakban három püspök állt az egyházmegye élén: Ranolder János (1849–1875), Kovács Zsigmond (1877–1887) és Hornig Károly (1888–1917). A három személyiség három igen eltérő környezetben vezette a püspökséget. Ranoldernek egyszerre kellett szembenéznie a szabadságharc után a papságra is kiterjedő megtorlással és egyúttal a dualista állam struktúráinak kiépülésével. Kovács átmeneti évei a csendes építkezés jegyében teltek, míg Horniggal egy nagy formátumú, nemzetközi hírű főpásztor vette kézbe az irányítást. Utóbbihoz nagyszabású építkezések, egyházi közigazgatási reform, a művészetek és a tudomány mecenatúrája kapcsolóik, nem mellesleg ő koronázta meg az utolsó magyar királynét, Bourbon Zitát is. A korszak egyúttal a magyar királyság utolsó fénykorával esik egybe, a polgárosodás korszakával, amely nemcsak politikai és teológiai értelemben jelentett kihívást a püspökség számra, de régen nem látott lehetőségek nyíltak meg a hívek és a püspökség intézményeinek fejlődése és többrétűvé válása előtt.

A rendezvényre 2023. szeptember 28-án 9 órai kezdettel kerül sor a Veszprémi Érseki Főiskolán. A konferencia a Veszprémben megrendezésre kerülő KATTÁRS keretei között valósul meg.

A konferencián való részvétel ingyenes, de a gördülékeny lebonyolításhoz regisztrációt kérünk a leveltarveszpremiersekseg [pont] hu-n címen!

A rendezvény plakátja és részletes programja elérhető itt.

vlvltr

Leljék örömüket a hívek e templomban mindenkor – A Szent Miklós-Székesegyház története korhű dokumentumok tükrében XIV.

1 hét 5 nap ago
Ajánlat Főtisztelendő Görögkatolikus Plébánia részére Nyíregyháza  Főtisztelendő Kanonok Úr nagybecsű felszólítására van szerencsém az alábbi árajánlattal szolgálni.  A nyíregyházi görögkatolikus templomban végzendő aranyozó és festőmunkákról az alábbi részletek szerint.  1.) 3 db főoltár festése és aranyozása. A festés szakszerű olajalapozással fényesre zománcozva, az utólagosan megbeszélt színekben vagy májszínű ruskicai márványozással készülne. Az aranyozás a tabernákulum […]
admin-leveltar

Két kéziratos térkép restaurálása

2 hét ago

A nyár folyamán az NKA támogatásával térképtárunk két kéziratos térképe újult meg. Az egyik 1799-ben készült, a felvidéki füssi erdőről, illetve a Duna két szigetéről, a Változó- és Merítő-szigetről. A másik térkép 1822-es, a bakonybéli apátság erdeit és legelőit ábrázolja. A restaurálást az Ars Alba Bt. végezte, Szentendrén.

Boros Zoltán

Pongó Róbert Milán kiállítása

2 hét 3 nap ago

Pongó Róbert Milán első, nagy sikerű kiállítását a Ráday Múzeum rendezte 2022 őszén. Örömmel adjuk hírül, hogy 2023. szeptember 13-án, 17.00 órakor nyílik az ifjú alkotó következő kiállítása Jászberényben!

Pongó Róbert Milán első kiállításának megnyitója a Ráday Múzeumban - 2022. október 28.
Fotó: Szalay Tamás, BAON

CsatolmányMéret Meghívó405.23 KB
Nagy Gusztáv

USB Köln: Landesbibliothekarische Arbeitsstelle Historische Bestände im Rheinland und “Rheinlandbib”

2 hét 4 nap ago
Über die Internetpräsenz der Landesbibliothekarischen Arbeitsstelle “Historische Bestände im Rheinland” der USB Köln sind auch Historische Schulbibliotheken erreichbar. Dazu gehören bisher… …die Lehrerbibliothek des Kaiser-Karls-Gymnasiums Aachen* …die Bibliothek des Max-Ernst-Gymnasiums Köln-Brühl …die Lehrerbibliothek des Görres-Gymnasiums Düsseldorf. Schließlich noch die Bibliotheca domus presbyterorum Gaesdonck, die vom Privatgymnasium Goch beheimatet wird. Die Bibliotheksbestände der Bibliotheca domus presbyterorum Gaesdonck sowie des Max-Ernst-Gymnasiums Köln-Brühl sind zudem über die “Rheinlandbib” durchsuchbar. Schauen Sie doch bei Gelegenheit einmal vorbei, um zu stöbern! *Die Informationen zur Aachener Bibliothek wurden kürzlich aktualisiert … USB Köln: Landesbibliothekarische Arbeitsstelle Historische Bestände im Rheinland und “Rheinlandbib” weiterlesen →
Johannes Maximilian Nießen