Hírolvasó

Irányba állít

Dunántúli Református Egyházkerület -

Csakis Isten áldásainak köszönhetően építhetünk maradandó közösségeket, egyházat és hazát – hangsúlyozták a magyarországi keresztyén egyházak vezetői a szokásos augusztus 19-i ökumenikus istentiszteleten - a Református.hu beszámolója.

Beitritt zum Notfallverbund österreichischer Museen und Bibliotheken

Archiv des Schottenstifts -

Über die besondere Aufmerksamkeit, die die Notfallplanung bei uns im Archiv in den letzten Monaten erfahren hat, wurde an dieser Stelle bereits mehrfach berichtet. Nun ist das Schottenstift (Archiv, Bibliothek, Sammlungen und Museum) auch dem Notfallverbund österreichischer Museen und Bibliotheken beigetreten. Hierbei handelt es sich um einen freiwilligen Zusammenschluss mehrerer Institutionen, die einander in Notfällen beizustehen gedenken. Die gegenseitige Hilfestellung besteht dabei aus einer Bündelung materieller, räumlicher und personeller Ressourcen sowie der Vernetzung vorhandener Fachkompetenzen.

Wir hoffen natürlich sowohl für uns als auch für alle anderen Institutionen, dass der Bedarfsfall nicht eintritt – aber wenn doch, sind wir nun ein klein wenig besser gewappnet!

Protestánsként Szent Istvánról

Evangélikus portál -

Győr – Szemerei János püspök mondott beszédet a Győr-Moson-Sopron megyei díszközgyűlésen. 2018. augusztus 16-án, a győri Eszterházy-palotában tartott díszközgyűlésen emlékezett meg Győr-Moson-Sopron megye önkormányzata az államalapító Szent István királyról. Ebből az alkalomból adták át a megye legrangosabb kitüntetéseit is. Zenével közreműködött a Rezeda Népzenei Együttes.

Oroszlány kultúrájáért díjat kapott a helyi gyülekezet

Evangélikus portál -

Oroszlány – Több mint egy évtizede alapította a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjat a Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, amit minden évben a Falunap programjainak keretében nyújtanak át az azt kiérdemlő személyeknek, csoportoknak, együtteseknek, családoknak.

Lakatos projekt | Videó

Evangélikus portál -

Lakatos Projekt. Július 26-án volt 10 éve, hogy Lakatos Béla evangelizáló koncertet szervezett Ózdon a romák felemelkedéséért és ébredéséért. Az ökumenikus csapatban szerepelt a nemzetközi keresztyén énekesek között rangos helyen jegyzett Rontó Kitti is.

Hamina – Nagytarcsa | Testvérgyülekezeti kapcsolat

Evangélikus portál -

A testvérgyülekezeti kapcsolat Hamina és Nagytarcsa közt idén 35 éves. A gyülekezeti vonalon kívül saját népi kultúránkat és hagyományunkat is megmutathattuk északi testvéreinknek. Hogy kerül egy néptánccsoport a gyülekezeti kapcsolaton keresztül a város által szervezett fesztivál programjába? Milyen a kapcsolat a gyülekezet és város közt? Erről beszélt Hamina város vezetője és a haminai evangélikus gyülekezet esperese, aki többek közt a testvérgyülekezeti kapcsolatok felelőse is.

Töltsük meg együtt 1000 rászoruló gyerek iskolatáskáját!

Evangélikus portál -

Iskolakezdés együtt! címmel hetedszerre hirdet országos pénzadománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet 1000 gyermek beiskolázásának támogatására. A Segélyszervezet idén is gyermekenként 10 ezer forint értékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Célkitűzés, hogy a segítség már az első becsöngetés előtt célba érhessen. Az összefogáshoz bárhonnan lehet csatlakozni a 1353-as adományvonalon, amellyel minden hívás és SMS indításával 250 forintot lehet adományozni.

August Hermann Francke és a Biblia helyes tanulmányozása

Evangélikus portál -

August Hermann Francke (1663, Lübeck – 1727, Halle) számára sokáig a barokk tudáseszmény volt a meghatározó: „Teológiámat a fejemben hordoztam, s nem a szívemben, s az inkább volt holt tudomány, mint élő megismerés.” Istennel való bensőséges kapcsolatának létrejötte viszont a pietista megtérésélmény prototípusává vált: neki volt először naphoz és órához köthető megtérése, ami később pietista körökben már-már követelmény lett. Míg Spener Lutherrel együtt vallja, hogy a kísértés és az Istenben való kételkedés hozzátartozik a hívő ember életéhez is, addig Francke szerint az igaz hívőnek teljes bizonyossága van Istenben. Ez új gondolat volt a pietizmusban.

Kavicsos mederben: Árnyék szín

Evangélikus portál -

Hétköznapi életünk során lépten-nyomon eszünkbe jut az ige tanítása. A gyűjtemény szerzője az ilyen pillanatok és helyzetek üzenetét kibontotta, hogy felismerje Isten igéjének örök aktualitását. Bálint Józsefné Kavicsos mederben – Szabálytalan gondolatok című kötete olvasmányos és igei üzenettel alátámasztott gondolatok gyűjteménye. Hétről hétre ezeket a gondolatokat osztjuk meg olvasóinkkal.

Oldalak

Feliratkozás Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete hírolvasó csatornájára