Megkezdődött a Ráday Levéltár anyagának átszállítása Budapest Főváros Levéltára (BFL) raktárába. 2019. február 11-én és 12-én a megbízott szállító cég 220 folyóméter iratanyagot vitt be a BFL átmeneti, szárítóraktárába. Ott folyamatos állományvédelmi ellenőrzés mellett három napot pihent az anyag, majd csütörtökön felkerült végleges helyére, az egyik hatodik emeleti raktárba. A szállítás előreláthatóan összesen négy szállítással lesz megoldható.

Az átszállított anyag állományvédelmi ellenőrzését P. Holl Adrien, a BFL állományvédelmi főosztályvezetője vezeti. Nagyon jó hír, hogy nem találtak nedves vagy gombával fertőzött dokumentumot, jóformán csak a dobozok szívták magukba a sérült raktár nedves, hideg levegőjét.  Hogy ezt elérjék, a régi, kiürítendő raktárban négy mobil páramentesítő készüléket és négy ventillátort helyeztek használatba, valamint prevencióként az átmeneti raktárban EKOMIX fertőtlenítőszert párologtatnak, a fémpolcok tetején pedig szilikagélt helyeztek el.

Az átszállított papírok nedvességtartalma átlagosan 25% volt, így 2-3 munkanap szárítás elegendő ahhoz, hogy elérjék a célul kitűzött 15-20 %-os páratartalmat. Eközben folyamatosan mérik a raktár levegőjének nedvességtartalmát is, amely az első nap folyamán a kezdeti 34 %-ról, 45 %-ra nőtt. Remélhetőleg a február 18-tól sorra kerülő, sok kötetet tartalmazó fondok (a két budapesti református gimnázium az anyakönyvei, stb.), melyeket nem védtek dobozok, sem lesznek jóval nedvesebbek, és nem igényelnek hosszabb szárítást.