A Nemzetközi Levéltári Tanács (ICA) 2010 októberére tervezi, hogy közzéteszi készülő nyílt forráskodú levéltári leíró szoftverje, az ICA-AtoM első stabilnak nyilvánított, 1.1-es számú verzióját.

Az ICA-AtoM egy hálózaton (vagy legalábbis hálózati szerveren) működő levéltári leíró program (szoftver), amely az ICA szabványain (ISADG, ISAAR, stb.) alapul. Egy ilyen szabad fölhasználású program terve már 2003-ben fölmerült (OSARIS néven). Az ICA Információtechnológiai Bizottsága el is készítette a program követleményeit, de az anyagiak hiánya miatt nem valósult meg. 2005-ban azonban az UNESCO 45000 eurót bocsátott az ICA Emberi Jogi Munkacsoportja számára, hogy készítsék el az emberi jogi sértések nemzetközi hálózati kalauzát. Mivel ehhez szükség volt egy levéltári leíró programra, az ICA vezetői úgy döntöttek, hogy e projekt keretében folytatják a munkát. A program prottípusa 2006-ban készült el, ekkor kapta az ICA-AtoM nevet. Az AtoM a szó az „Access to Memory” (Hozzáférés az emlékezethez) kifejezés rövidítése.

A prototípus ismeretében a projektet az UNESCO-n kívül Franciaország, Kanada és az Arab Emirátusok állami levéltári központjai, a Holland Levéltári Iskola, valamint más szervezetek is anyagilag támogatták. A program első nyilvános béta-verzióját 2008 júliusában mutatták be az ICA malajziai kongresszusán. Jelenlegi 1.09-es béta (tehát még nem stabilnak nyilvánított) verziója 2010 májusától hozzáférhető az projekt saját honlapján (http://www.ica-atom.org)

Az ICA-AtoM szabad fölhasználású, ingyenesen letölthető a GNU Általános Nyilvános Licensz alapján. Működtetéséhez hálózati szerverre, tehát Linux operációs rendszerre, Apache hálózati kiszolgáló programra, MySQL adatbáziskezelőre és PHP programnyelv-alkalmazásra van szükség. (A legtöbb hálózati szerver ezeket használja, mert ezek kellenek a dinamikus honlapok létrehozásához is.) Fejlesztésekor kifejezetten gondoltak a kisebb levéltárak igényeire is. A program tesztelésében sokféle levéltár részt vesz, többek között a Vancouveri Főegyházmegyei Levéltár is. Több nyelvi változata is van, de magyar még nem készült.