Esztergomban, a Szent Adalbert Központban mutatták be 2008. december 6-án Az esztergomi prímási palota története című kötetet, a Strigonium Antiquum sorozat hetedik tagját, amely, elsőként vállalkozik arra, hogy ismertesse az érseki rezidencia történetét, bemutatva a jelenlegi épületet és a benne működő gyűjteményeket. A könyvbemutatón Erdő Péter bíboros köszöntötte a jelenlévőket, a kötetet Vukov Konstantin, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára mutatta be, és felszólalt Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója, a kötet szerkesztője is.

Az épületet most építésének kerek évfordulója állítja reflektorfénybe: 125 esztendeje, 1881. január 21-én helyezték el az esztergomi érseki rezidencia zárókövét az épület előcsarnokában, és ezen a napon szentelték fel kápolnája oltárát. 1883 januárjáig a palota díszes fogadótermekkel, valamint korszerű konyhával, illetve biztonságos könyv- és levéltárral gazdagodott. A rezidencia Kopácsy József egyházkormányzata alatt vált állandó székpalotává, Scitovszky János pedig levéltárat épített hozzá. A mértéktartóan ünnepélyes megjelenésű Prímási Palota egyházkormányzati központként ma is működik: intézményei, irodái és lakói élettel töltik meg tereit, termeit. Az épületben elhelyezett gyűjtemények, a Keresztény Múzeum, az Érseki Simor Könyvtár és a Prímási Levéltár látogatói, kutatói számára pedig eleven vonzerőt jelentenek az itt fellelhető művészi kincsek, történeti értékek.

A Keresztény Múzeum Régi Képtárában március közepén nyílt kiállítás a Prímási Levéltár tervrajzainak bemutatásával a korábbi épület múltját tárta a látogató elé. Új fényképfelvételek segítségével pedig a jelenkori állapotot ismertette, a kert történetének ugyancsak figyelmet szentelve.

Magyar Kurír, Keresztény Múzeum, fénykép: Mudrák Attila