Ünnepélyes keretek közt 2010. február 25-én adták át a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) levéltárának és múzeumának felújított épületét Beregszászon. A kétszintes épület egykor a Schönborn és Hunyady családok kastélya volt, majd a Járási Pszichiátriai Osztály működött benne. A református egyház az 1990-es évek végén vette át, és megkezdte felújítását. A több évig tartó építkezés a Szülőföld Alap és más anyaországi források több tízmillió forint értékű támogatásával valósult meg. Az épület földszintén kapott helyett a múzeum, az emeleten pedig a levéltár és az esperesi hivatal.

Az átadási ünnepségre megjelent vendégeket Taracközi Ferenc, a KRE Kommunikációs Központjának vezetője üdvözölte, majd ünnepi köszöntők hangzottak el.

Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke az értékmegőrzésről és értékteremtésről szólt. Nagyra értékelte, hogy a református egyház megőrizte, a múzeum pedig összegyűjtötte és rendszerezte azokat a tárgyi értékeket, melyeket népünk évszázadokon át Isten dicsőségére alkotott. Ezek igazi kincsek, s ezeket a kincseket meg kell őriznünk, át kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek is, illetve eleink példáján újabb értékeket kell teremtenünk.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára köszöntőjében kiemelte: az intézmény megnyitása azt jelzi, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére a kárpátaljai magyarság élni akar, s a jövőbe tekint. Kifejtette, hogy a kárpátaljai történelmi egyházak, s köztük a református egyház nagyon fontos szerepet játszik a magyarság megmaradásában, s ennek megfelelően a református levéltár és múzeum a nemzeti önazonosságot erősítő közösségi hely is lesz.

A nemzeti színű szalag átvágását követően – Gémesi Ferenc és Zán Fábián Sándor avatta fel így a létesítményt – a vendégek Kész Géza igazgató, valamint Hájas István és Kész Piroska idegenvezetésével megtekintették a múzeumot és levéltárat. A múzeumban kiállított tárgyakat Kárpátalja református gyülekezetei ajánlották föl a múzeumnak, és az efféle fölajánlásokat továbbra is várják.

A levéltár 2004-től működik. Létrehozásával az egyháznak az volt a célja, hogy legyen egy intézmény, amely összegyűjti, megőrzi, feldolgozza és kutathatóvá teszi Kárpátalja református gyülekezeteinek iratanyagait. Emellett egy olyan egyháztörténeti kutatóközpont szeretne lenni, amelyben a kárpátaljai reformátusság múltjának minden nyomtatott és írott forrása megtalálható.

Forrás: www.reformatus.com.ua; www.kultura.hu