2010. szeptember 15-én, szerdán 14 órakor a Keresztény Múzeumban Erdő Péter bíboros nyitotta meg a „Kép a pajzson” című címertörténeti kiállítást, amely Magyarország talán legértékesebb egyházi műgyűjtemény-együttesének, az esztergomi egyházi gyűjteményeknek (Keresztény Múzeum, Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, Főszékesegyházi Kincstár, Prímási- és Főkáptalani Levéltár, Érseki Simor Könyvtár) az őrizetében lévő címeres emlékekből ad válogatást. Az időszaki kiállítás november 30-ig látható.

A tárlat bemutatja a címerek tudományát és művészetét, a címereslevél elnyerésének folyamatát; változatos anyaggal illusztrálja a címerek fennmaradását, középkori pecsétekből, régészeti emlékekből, kódexekből, ősnyomtatványokból, textiliákból, ruhákból, zászlókból, kelyhekből és más ötvöstárgyakból válogatva. A kiállítás címe – „Kép a pajzson” – arra utal, hogy a címer eredetileg nem más, mint a pajzson alkalmazott kép, amelynek feladata az, hogy viselőjét messziről is jól láthatóan azonosítsa. A címerek nyolc évszázados sikerének titka is talán abban kereshető, hogy – miközben eredeti funkciójuknak is jól megfeleltek – olyan szimbólumként is szolgálhattak, amelyek viselőjük valamelyik tulajdonságát, cselekedetét vagy eszményét, valakihez való tartozását fejezték ki, vagyis több síkon értelmezhető jelképekké lettek.

A kiállítás megnyitója előtt került sor a Szent Adalbert Konferencia Központban az „Egyházi heraldikai emlékeink” nyomában című tudományos konferenciára, valamint Beke Margit A Prímási Levéltár nemesi és címeres emlékei című kötetének bemutatójára is.

Magyar Kurír