A Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára évek óta tartó tervezgetés, majd május közepe óta tartó alapos előkészület után július 18. és 24. között átköltözött a budapesti Mikszáth Kálmán tér 1. (Múzeum utca 17.) alatti iskolaépületből a rend Piarista köz 1. (Váci utca 33.) alatti központi épületébe, amely a levéltáron és a könyvtáron kívül a rend tartományfőnökségének, budapesti rendházainak, gimnáziumának és a Sapientia Hittudományi Főiskolának is otthont ad.

A levéltár 1978 óta, tehát 33 évig működött a Mikszáth Kálmán téri gimnázium földszintjén, miután korábban 1971-től a Szent István Bazilika padlásán, még korábban, 1917 és 1971 között pedig szintén a Váci utcai piarista épület félemeletén volt elhelyezve, ahová tehát negyven év után tér ismét vissza, persze alaposan megnőtt terjedelemben.

A költözés egyben a levéltár iratanyagának alapos átrendezését is jelentette. Az előkészítés során az eddig szétszórt iratok fondokká egyesültek, törzsszámokat kaptak, és az új raktárban a törzszámok rendjében nyertek elhelyezést. Egyes fondokat és sorozatokat a jobb elhelyezés érdekében át is kellett dobozolni. A raktár az épület pincéjében található, klimatizált és gázzal oltó berendezéssel lett ellátva, méretre készült gördíthető polcrendszerét pedig a salgótarjáni Vasszer Kft. építette.

A közel 300 folyóméternyi levéltári anyag költöztetése négy napot vett igénybe, július 18-tól 21-ig. Ebben Koltai András levéltárosnak három napon át egy nagyobb, egy napig egy kisebb mikrobusz és sofőrje, továbbá saját családja és a budapesti egyetemi levéltárosok négy fős csapata volt segítségére. Az iratokat követte július 22. és 24. között a levéltári iroda és kutatóhelyiség költöztetése, amelynek egy részét szintén a fönti csapat végezte, a nagyobb bútorokat és a térképszekrényt pedig a piarista központi könyvtárat párhuzamosan költöztető M-PaKK Kft. szállította el.

A levéltár új, könyvtárral közös kutatóhelyisége az épület I. emeletén lesz, de várhatóan csak november elejére készül el, és akkortól tud ismét kutatókat fogadni.