Nagyszabású kiállításra készül alapításának 400. évfordulója alkalmából a Vatikáni Titkos Levéltár. A „Lux in Arcana” (Fény a rejtekben) című különleges tárlat 2012 februárjában nyílik meg a római Capitoliumi Múzeum termeiben, és a levéltár 85 000 folyóméternyi anyagából száz iratot mutat be a 8. századtól a 20. századig terjedő időszakból.

Az eseményt hivatalosan Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár, Raffaele Farina bíboros, a Szent Római Egyház könyvtáros és levéltárosa, valamint Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa jelentette be 2011. július 5-én. Kiemelték annak jelentőségét, hogy a kiállítást Róma szívében rendezik meg, így a levéltár alapítása óta ez lesz az első alkalom, hogy ezek az értékes iratok elhagyják a Vatikánt. A kiállítás címe, „Lux in arcana” arra utal, hogy célja napfényre hozni a levéltár mélységeiben rejtőző értékeket, amelyek a látogatók számára közvetlen kapcsolatot teremtenek a múlttal, és felületes tudás helyett a történelem fölfedezetlen és ismeretlen mélységeihez nyitnak ajtót.

A kiállítandó száz irat között lesz például VII. Gergely pápa Dictatus papae című írása a XI. századból, X. Leó pápa 1521. január 3-án kelt híres dekrétuma, a Decet Romanum Pontificem, amely megpecsételte az egyházszakadást a protestánsokkal, az angol parlament tagjainak levelei VIII. Henrik házassága ellen, a Galileo Galilei ellen folytatott per iratai, a kínai császárnő levele 1650-ben írt X. Ince pápának arról, hogy a jezsuiták prédikációinak hatására keresztény hitre tért, vagy a II. világháború kitörésével kapcsolatos dokumentumok.

A kiállítást multimédiás installációk gazdagítják, amelyek a látogatók számára lehetővé teszik, hogy megtapasztalják múlt sok fontos eseményét, és ezáltal „életre keltsék” az iratokat. Emellett máris elkészült a kiállítás honlapja (www.luxinarcana.org), amelyen megkezdték a kiállításon szereplő iratokról készült képes ismertetők közzétételét, olasz és angol nyelven.