Az Egyházi Levéltári Szövetség (Associazione Archivistica Ecclesiastica) és a Kultúra Pápai Tanácsa 2013. április 29. és május 1. között rendezték meg a Róma melletti Ciampino-ban (Istituto Madonne del Carmine) az európai egyházi levéltárosok második konferenciáját (Conferenza degli Archivisti Ecclesiastici Europe), amelyen összesen 18 ország képviseltette magát. A konferenciát Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke nyitotta meg. Az olasz, vatikáni, albán, osztrák, boszniai, horvát, francia, német, máltai, portugál, román, spanyol résztvevők mellett jelen volt Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Tóth Tamás történész, a római Pápai Magyar Intézet rektora. Tóth Tamás előadást is tartott „Nyilvános levéltárak és egyházi fondok: Magyarország esete” (Archivi pubblici e fondi ecclesiastici: Il caso dell’Ungheria) címmel.

„Magyarország első alkalommal vett részt az európai egyházi levéltárosok találkozóján. A Róma közelében megrendezett konferencián való részvétellel hazánk bekerült az egyházi levéltárosok közösségének hálózatába” – mondta Tóth Tamás az MTI-nek. Mint hangsúlyozta, kiderült, hogy felekezettől függetlenül a magyar egyházi levéltáraknak „nem kell szégyenkezniük”, a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesületére (MELTE) példáként tekintenek Európában.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az első volt, aki állami levéltár vezetőjeként részt vehetett a konferencián. Az MTI-nek kiemelte, hogy Franciaországgal, Romániával vagy Portugáliával szemben hazánkban az egyházaknak a mai napig [olyan] saját levéltáraik vannak, melyeknek elismerik közfeladatvégző szerepét. Mikó Zsuzsanna célként nevezte meg a Kultúra Pápai Tanácsával való együttműködést többek között azért, hogy a magyar levéltárosok a Vatikáni Titkos Levéltár külügyi anyagának hazánkra vonatkozó részét kutathassák.

archivaecclesiae.org, MTI (1) (2)