Nemrég óta jelentős evangélikus egyháztörténeti anyag érhető el az interneten, nagyrészt nyomtatott, de részben stencilezett-gépelt formában. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) 2010 pünkösdjén kezdte meg a reformáció 500. évfordulójára, a 2017-es emlékévre való tartalmi felkészülést. 2017-ig az evangélikus egyház digitalizáltatja és interneten ingyenesen közzéteszi a magyarországi evangélikusokkal kapcsolatos 1801-2010 között írt teológiai és történeti műveket, valamint a legfontosabb levéltári gyűjteményeket.

A Magyar Evangélikus Digitális Tárba (MEDiT) kerülő digitalizálandó tartalmak kiválasztásánál elsőbbséget élveztek a folyóiratok, teológiai, egyházjogi és egyháztörténeti művek, ilyen jellegű levéltári dokumentumok, valamint a legfontosabb evangélikus szerzők életművei, illetve a muzeális értékű könyvek. A tömeges digitális feldolgozást és közzétételt Hubert Gabriella (Evangélikus Országos Könyvtár) sok-sok munkájával és biztatásával, az Arcanum Adatbázis Kft. közreműködésével 2010-ben indította el az egyház és 2013-ig közel 100.000 oldalnyi tartalmat publikált teljes szövegűen kereshető módon a Magyar Evangélikus Digitális Tárban. Az adatbázis folyamatosan, évenkénti frissítéssel, egyre növekvő mennyiségű tartalommal bővül.

A levéltári iratsorozatok közül az evangélikus egyház vezető országos testülete, az országos (egyetemes) közgyűlés jegyzőkönyvei 1843 és 1961 között érhetőek el. Ezek ugyanis Kossuth Lajos kezdeményezésére 1843-tól nyomtatásban is megjelentek, egészen 1947-ig. A kommunizmus idején már csak stenciles-gépelt formában maradt fenn. Így a digitalizálás itt átgépelést jelentett. Az eredetit és az átgépeltet is meg lehet nézni. A jegyzőkönyvek alapján áttekinthetőek az evangélikus egyház életének legfontosabb eseményei, némiképp pótolva az egyháztörténeti összefoglalások hiányosságait.

Külső hivatkozás

Magyar Evangélikus Digitális Tár