A dunamelléki református egyházkerület Ráday Kollégiumában, Budapesten, a Ráday utcában 2019. január 23-án, szerdán a késő esti órákban komoly tűz keletkezett. Az oltásban, amely órákon át tartott, 100 tűzoltó és 30 tűzoltóautó, tizenkét vízsugár és három vízágyú vett részt. Az épületben található a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala és levéltára (Ráday Levéltár), a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is.

A tűz gócpontja a Markusovszky tér felőli szárny második és harmadik emelete, valamint Köztelek utca és Markusovszky tér felé eső sarkon felvezető lépcsőház volt. Ez a rész kollégiumként szolgált, amelyben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok laktak, körülbelül 130-an. Mivel éppen  vizsgaidőszak volt, közülük csak 80-an tartózkodtak az intézményben. Mindannyiuknak sikerült kimenekülniük, azonban egy szállóvendég szerencsétlenül járt, megégett holttestét  a kollégium harmadik emeletén, a lépcsőfordulóban  találták meg a tűzoltók.

[PÓTLÁS:] Az első vizsgálatok szerint a tüzet elektromos zárlat okozhatta, de a vizsgálat február 1-re kiderítette, hogy az igazi ok gyújtogatás volt. Három 15-16 éves fiatal meggyújtott a hátsó ajtó mögött egy körömlakklemosóval átitatott szivacsot. Ettől lángra kapott az ajtó, majd az egész lépcsőház, mivel annak tetején egy ablak nyitva volt.

A kollégiumi épületszárnyat, amely az 1980-as években épült, óriási kár érte. A második és harmadik emelet teljesen kiégett, a tető is tönkrement. Elégett továbbá az épület sarka felé eső lépcsőház, valamint a régi (Köztelek utcai) épületszárnyban a konyha és a körülötte levő helységek.

 A Ráday Levéltár pontosan a tűz által érintett szárny földszintjét foglalja el, az alatta fekvő alagsori helyiségekben pedig a Ráday Könyvtár raktárai vannak. Ezeket a tűz szerencsére közvetlenül nem érintette. Az említett lépcsőházban ideiglenesen tartott, földolgozatlan iratok és könyvek azonban porrá égtek, és ott bokáig áll a pernye. A lépcsőházzal szomszédos könyvtári folyóirattárba és a levéltárba a tűz szerencsés módon nem jutott be, noha a lépcsőház vaskeretes üvegajataja széttöredezett, és az ott levő fali vezetékek is elolvadtak. A legfelső szinten elhelyezett Török Pál Kari Könyvtár sem semmisült meg, viszont az épületben szálló füst teljesen bekormozta a polcokat és a könyveket.


 
A levéltárban és a könyvtárban jelentős kárt tett az oltáshoz használt víz, amely befolyt a földszinti levéltárba és az alagsori könyvtári raktárba is. Utóbbi 10-15 centi magas vízben állt (de a víz nem érte el a polcok alját). A levéltárba valamivel kevesebb jutott, de a földön fekvő, dobozokban levő iratok ott is eláztak. Azokat az iratokat azonban, amelyek szabályosan, polcon voltak elhelyezve, egyelőre nem érte kár.  

A könyvtárosok és levéltárosok csütörtökön délután fél kettőkor, katasztrófavédelmi kíssérettel mehettek be az épületbe, hogy szembesüljenek a károkkal. Addigra már megállt a vízfolyás, és látszott, hogy a levéltár födéme szerencsére nem ázott át. Késő délután Baranya Péter budapesti piarista könyvtáros segítségével az alagsorban sikerült beindítaniuk egy szivattyút, amely a szomszédos utcai vendéglőből kapott áramot, több egybekapcsolt hosszabbító segítségével. A levéltárban álló tócsákat vizes porszívóval kellett feltakarítani.

Pénteken Budapest Főváros Levéltára munkatársai érkeztek a Ráday Levéltár segítségére. Az állományvédelmi osztály munkatársai vezető elszállították a levéltárból azokat az anyagokat, amelyek a földön voltak és víz érte őket, illetve eláztak, hogy saját szárítóhelységükben helyezzék el. Ezek többnyire újonnan átvett, fel nem dolgozott, a legutóbbi évtizedekből származó hagyatékok voltak. A többi iratanyag elhelyezéséről a páratartalom és a körülmények figyelembevételével, később történik majd intézkedés. Addig is, eleinte a piaristáktól kapott párátlanító készülékkel próbálták megkadályozni a penészedést, majd a következő héten a Tiszántúli Református Egyházkerület debreceni levéltárától kaptak nagyobb teljesítményű párátlanítókat.

Az épület Ráday utca és Köztelek utca felé eső szárnyaiban található könyvtári helyiségek, a műemlékkönyvtár és a Bibliamúzeum teljesen sértelen maradt.

Lásd még:

  • https://www.hirado.hu/belfold/kekfeny/cikk/2019/01/24/tuz-volt-a-fovarosi-raday-kollegiumban-egy-ember-meghalt
  • http://reformatus.hu/mutat/15991/
  • http://reformatus.hu/mutat/15993/
  • http://reformatus.hu/mutat/15997/
  • https://www.parokia.hu/v/megkezdodott-a-karmentes/
  • https://www.parokia.hu/v/megmozdult-az-egesz-orszag-hogy-segitsenek-a-hajlek-nelkul-maradt-diakokon/
  • https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/02/01/kollegiumi-tuz-akar-ot-evet-is-kaphatnak-a-fiatalok/
  • https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/02/01/szandekos-gyujtogatas-okozta-a-raday-utcai-kollegiumi-tuzet/

Fényképek: parokia.hu