Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent Imre termében adta át 2020. február 28-án, pénteken délután a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) tagjai által 2019-ben az Év Kutatóhelyévé választott levéltáraknak a kitüntető oklevelet Reicher Péter, az egyesület elnöke. A rendezvény során köszöntötte a résztvevőket Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök. Mindketten hangsúlyozták, hogy a levéltárban őrzött dokumentumok és a levéltárosok közvetítő szerepe milyen fontos a közösségek megteremtéséhez és fönntartásához. „A genealógiai kutatás az egyénnek Magyarországhoz és a Kárpát-medencéhez fűződő történelmet, összetartó erőt, gyökeret, emlékezettudatot ad. A közösség szintjén a magyarságtudatot őrzi és erősíti” – mondta Reicher Péter, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke

A díj három kategóriában került kiosztásra:

  • Belföldi kategória: Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár (Mózessy Gergely levéltárvezető)
  • Külföldi kategória: Történelmi Levéltár, Zombor (Borislava Ristivojević igazgató)
  • Online kategória: Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár e-kutatása (Dr. Lakatos Andor levéltárvezető)

Beszámoló

A díjazottakat Reicher Péter elnök mellett a MACSE tagjai méltatták, kedvező személyes tapasztalataikat idézve föl. Elmondták, hogy a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár vezetője, Mózessy Gergely széles látókörű és maximálisan segítőkész kiváló szakember. A levéltár precízen kezeli az iratokat és minden segítséget megadnak a családtörténészeknek a kutatásaikhoz. Irodalmat, forrásanyagot ajánlanak a kutatásokhoz, az emailben feltett kérdésekre gyorsan válaszolnak. A rendszerváltás óta jelentősen megnövekedett a családkutatók száma a levéltárakban, ami egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy a levéltár dolgozói személyesen segítsék az egyes kutatókat a munkájukban. Nagyszerű, ha mégis eleget tudnak tenni ennek az igénynek. A családkutatóknak továbbá szükségük van belső intimitásra, magányra a levéltárban sikeres kutatáshoz, hogy a megtalált és megváltoztathatatlan adatokat, tényeket nyugodt körülmények között tudják befogadni. A székesfehérvári levéltár ennek az igénynek is nagyszerűen eleget tesz. Mózessy Gergely köszön beszédében elmondta, hogy az egyházi levéltár működtetése csapatmunka, az egyház közösségi szolgálatának része, amelyben a püspöki palota portásától kezdve a könyvtári és levéltári munkatársakig sokan részt vesznek, tehát az elismerés mindannyiuknak szól.

A Zombori Történelmi Levéltárat (Vajdaság, Szerbia). mint határon túli intézményt sok magyar családkutató keresi fel, akiknek a gyökerei idevezetnek. Amikor egy családtörténésztől megkérdezik, hogy mitől jó egy levéltár, első helyen a segítőkészséget említi. Nyilván a családkutatás sikeressége nagyban múlik azon, hogy egy kutató milyen anyagokhoz juthat hozzá egy adott levéltárban. A Zombori Történelmi Levéltár is ennek köszönheti a népszerűségét a magyar kutatók körében. Mindig segítőkészek, türelmesek, az e-mailben feltett kérdésekre is gyorsan válaszolnak. Külön kiemelték a MACSE kutatói Makó Anasztázia nevét, akihez magyarul fordulhatnak a kérdéseikkel, és ő mindig készségesen és türelmesen megválaszolja azokat. Külföldi intézmények esetén hatványozottan fontos a bizalom, a személyes kapcsolat, a nyelvi támogatás és a személyes segítség biztosítása.

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár már másodszor lett a MACSE kitüntetett levéltára (2011-ben az első kitüntetettek között volt). Méltán, hiszen úttörő volt az egyházi levéltárak között, ott indult el először az akkor még különlegesnek számító levéltári szolgáltatás, az e-kutatás. Azóta is az egyházi e-kutatási szolgáltatások közül a legnagyobb mennyiségű anyagot tette és teszi elérhetővé, a kutatók számokban is kifejezhető örömére. Ma már a regisztrációk száma közelíti a 3 ezret. Adattáruk jól áttekinthető és kereshető, könnyen kezelhető, jó minőségűek a képeik és folyamatosan bővítik a kutatható anyagokat, amik nagy földrajzi területet ölelnek fel. Az elektronikus kutatás folyamatos fejlesztése különösen hasznos segítséget nyújt azok számára, akiknek nincs lehetőségük a levéltár személyes látogatására. Hiányosság észlelése esetén a levéltár dolgozói nagyon segítőkészek.

MTI OS, MELTE

Hivatkozások

Fényképek

Az eseményről alább dr. Berta Gábor fotói láthatók.