Sík Sándor kamarakiállításunk a Nemzeti Színházban

22 óra 49 perc ago
Sík Sándor kamarakiállításunk a Nemzeti Színházban szerkeszto 2024. 03. 02.

A budapesti Nemzeti Színház új felfogásban, Berettyán Nándor rendezésében, Rátóti Zoltán főszereplésével állította színpadra Sík Sándor piarista „István király" című színművét. Ehhez kapcsolódóan, a hivatalos bemutató előtti napon, 2024. március 1-én egy kiállítás is nyílt.

szerkeszto

István király, ahogy Sík Sándor látta

5 nap ago
István király, ahogy Sík Sándor látta szerkeszto 2024. 02. 27.

A budapesti Nemzeti Színház 2024. március 2-án, 85 év után ismét bemutatja Sík Sándor István király című drámáját. Ennek kapcsán arra keressük a választ: hogyan válhatott ez az ógörög mintákat követő tragédia a piarista költő legnépszerűbb színpadi művévé? És hogyan néztek ki a Sík Sándor által megszólaltatott keresztény és pogány magyarok az 1930-as évek színpadjain?

szerkeszto

Amikor farsang volt a rendházban

3 hét 5 nap ago
Amikor farsang volt a rendházban szerkeszto 2024. 02. 05.

A farsang a régi piarista rendházakban is farsang volt, amikor az egyébként komoly atyák vidámságra adták a fejüket. De a főként latin nyelvű iskolai oktatással foglalkozó közösség tagjai ekkor sem tagadták meg műveltségüket, és kitartottak a klasszikus előképek mellett. Márpedig a latinos iskolai kultúrában Bacchus isten ókori ünnepét, a bacchanáliát, a keresztény nagyböjtöt megelőző farsang egyenes előzményének tartották.">

szerkeszto

Öveges professzor, az időtálló influenszer

1 hónap 1 hét ago
Öveges professzor, az időtálló influenszer szerkeszto 2024. 01. 24.

Öveges Józsefet bemutató kiállításunk, amelyet Borbás Péter készített, 2023. decembere óta tekinthető meg a Piarista Múzeum Facebook felületén. Az M5 Librettó műsorának 2024. január 19-i adásában Koltai András beszélt a kiállításról és Öveges professzorról (29:53-tól).

szerkeszto

Egy papszentelés megfejtett képei

1 hónap 3 hét ago
Egy papszentelés megfejtett képei szerkeszto 2024. 01. 09.

A Fortepan online fotóarchívum minden év végén közzétesz egy-két tucat fényképet, amelyeknek a készítési helyét a szerkesztők nem tudták azonosítani, és az olvasók segítségét kérik a helyszínek megtalálásához. A közösségi „rejtvényfejtés” során idén budapesti öregdiákok, a levéltár munkatársai és Ruppert József tanár úr segítségével egy piarista vonatkozású fotósorozatot is sikerült azonosítani.

szerkeszto

A piarista rend korai éveiről

3 hónap 2 hét ago
A piarista rend korai éveiről szerkeszto 2023. 11. 15.

Szeptemberben készült el legutóbbi kiadványunk, amely Sántha György (1917–1975) piarista hét tanulmányát tartalmazza Kalazanci Szent Józsefről és a piarista rend korai éveiről, Albert István fordításában. Most a kötet szerkesztői egy rövid bemutató videót készítettek a kötetről Zsuffa Kálmán segítségével, Sántha György egykori tanári állomáshelyén, Vácott.

szerkeszto
Ellenőrizve
4 óra 16 perc ago
Feliratkozás a következőre: Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára hírcsatorna