Véget ért a magyar egyházi levéltárosok és muzeológusok három napos vándorgyűlése, amelyet idén a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár szervezésében a Brenner János Kollégium látott vendégül 2019. július 1. és 3. között. A három nap során a résztvevők közösen imádkoztak ökumenikus istentiszteleten Székely János püspökkel és Jakab Bálint szombathelyi református lelkésszel, valamint előadásokat, beszámolókat hallgattak és vitattak meg.

A konferencia szó volt az állami levéltárak szervellenőrzési, iratbegyűjtési gyakorlatáról, az újabb kiállítások tapasztalatairól, a digitális kutatás (az e-levéltár) aktuális lehetőségeiről és sikeres nemzetközi kapcsolatokról. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas megyei Levéltárának igazgatója a közös szlovén-magyar levéltári projektekről, Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója pedig a náluk őrzött anyakönyvek kutathatóságáról beszélt. Az egyházi levéltárosok kerekasztalon látták vendégül más levéltáros egyesületek vezetőit, köztük Kenyeres Istvánt (Magyar Levéltárosok Egyesülete), Cseh Gergő Bendegúzt (Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa) és Vajda Tamást (Magyar Főiskolai Levéltári Szövetség), akik a magyarországi levéltárak raktározási helyzetét, a tervezett Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiát, és a közgyűjteményi dolgozók bérhelyzetét vitatták meg.

A Szombathelyen összegyűlt levéltárosok és muzeológusok meglátogatták a vasvári Domonkos Rendtörténeti gyűjteményt (Zágorhidi Czigány Balázs vezetésével) és az egyházmegye gyűjteményeit, a Szily János látogatóközpontot, az Egyházmegyei Könyvtárat, a nemrég felújított Egyházmegyei Levéltárat, valamint sétát tettek a város ókori és középkori régészeti emlékei között. A régészeti emlékek között Kiss Gábor régész, a levéltárban pedig Rétfalvi Balázs levéltárvezető kalauzolta a résztvevőket, aki szervezőmunkájával is sokat tett a vándorgyűlés sikeres és élményteli lefolyásért. Az utolsó napon a résztvevők Vas megye és Kelet-Stájerország kevéssé ismert egyházi vonatkozású műemlékeit kerestél föl: a szalónaki várat, a felsőőri református templomot (ahol Gúthy László lelkész mutatta be ezt az ottani különleges egyházi közösséget), a pöllau-i (egykori) prépostsági templomot, Pöllauberg gótikus zarándoktemplomát és az ágostonos kanonokok vorau-i prépostságát, amely ma is működik. A tizennégy ott élő kanonok 11 környékbeli plébánia lelkipászori szolgálatát látja el. A templomon, a különleges freskókkal díszített sekrestyén és az aranyozás mesterségéről szóló kiállításon keresztül Manfred Glößl „kapus” vezett végig a vendégeket, akik különleges élményekkel és tapasztalatokkal indulhattak haza.

[bg|konferencia2019|0|180|sort|100|#ffffe6|1|MELTE-EME vándorgyűlés, Szombathely, 2019. július 1-3.]