A díjak átadása a koronavírus járvány miatt bizonytalan időre elmarad.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított „Az év levéltári kiadványa" díj 2019. évi pályázatán a forráskiadványok kategóriában 1. díjat kapott a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár:

  • Monumenta ecclesiae Vesprimiensis 1465–1479. A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár középkori oklevelei, s. a. rend. Dreska Gábor, Veszprém, 2019 (A veszprémi egyházmegye múltjából, 34).

A veszprémi levéltár értékes tudományos és kiadói munkáját jól jellemzi, hogy tavaly a monográfiák kategóriájában nyerték el az első díjat. A díjazott kötet, amely a püspöki és a káptalani levéltárban őrzött, Mátyás király uralkodásának egyik 15 éves időszakából fönnmaradt oklevelek teljes szövegű kiadását tartalmazza , ugyanakkor számos kutató, köztük egykori és mostani egyházi levéltárosok közös munkáját dícséri. Az oklevelek átírói voltak: Dreska Gábor (Magyar Ferences Levéltár), Gulyás László Szabolcs, Halász Ágoston, Horváth Richárd, Jakab Réka, Lakatos Bálint, Mátyás-Rausch Petra, Robert Maretta, Nemes Gábor (Győri Egyházmegyei Levéltár), Petrik Iván, Sonnevend Gergely, Sölch Miklós, Szaszkó Elek, Vajk Borbála.

Ugyenebben a kategóriában a 3. díjat a közelmúltban Nyíregyházáról Debrecenbe költözött Görögkatolikus Püspöki Levéltár kapta:

  • „Mindnyájunk közös kincse”: Források a máriapócsi kegytemplom és a bazilita rend történetéhez a 20. század első feléből, szerk. Majchricsné Ujteleki Zsuzsanna–Nyirán János. Debrecen, 2019 (Görög Katolikus Püspöki Levéltár Kiadványai, VIII).

A díjak átadására és az 1. díjban részesült kiadványok bemutatására 2020. március 17-én, kedden, 10:30 órától került volna sor Budapest Főváros Levéltárában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.), de az az esemény a koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre elmarad.

A további díjazottak:

  • http://www.archivportal.hu/hu/blog/az-ev-leveltari-kiadvanya-2019/