Elhunyt Dr. Kiss Mária, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár egykori igazgatója, 2019. október 29-én Vasegerszegen, a Szent Miklós Idősek Otthonában, életének 90. évében. Temetése 2019. november 6-án, szerdán 12:30 órától történt a szombathelyi Szent Kvirin szalézi templom kriptájában. Előtte, 11:30 órától Csóka Gáspár OSB mutatott be érte szentmisét a templomban.

Hosszú és változatos szakmai életet töltött a nyugat-magyarországi levéltárak világában. 1954-ben szerzett történelem-levéltáros szakos diplomát a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Szombathelyi Állami Levéltárban kezdett dolgozni segédlevéltárosként, de 1955-től már a Győri Állami Levéltár vezetője lett –  az ország első női levéltárigazgatójaként. 1959 februárjától a Veszprémi Állami Levéltár igazgatójának nevezték ki, majd 1961-ben beosztott levéltárosként tért vissza Szombathelyre. 1966-ban szerzett doktori fokozatot „Szombathely céhes iparának története a 17-19. században” című disszertációjával. A a Vas Megyei Levéltárban 1981 januárjától igazgató-helyettesként, majd 1982-től igazgatóként dolgozott. 

A szombathelyi püspöki levéltár sorsát már megyei levéltári vezetőként is szívén viselte, nyugdíjazása után, 1986-től pedig rendszeres kutatója lett. A rendszerváltozás után, 1991-ben Dr. Konkoly István megyéspüspök felkérte az egyházmegyei levéltár vezetésére, hogy az egyházi gyűjtemények előtt megnyíló lehetőségekkel élve pótolni lehessen az évtizedes hiányosságokat. 2008-ig tartó igazgatói működése alatt az egyházmegyei levéltárban alapvető rendezési és állományvédelmi munkákat sikerült megvalósítania, számos értékes iratanyagot mentett meg az utókor számára, és tett kutathatóvá. Szakmai munkája során kiemelt figyelmet szentelt a szombathelyi egyházmegye történetének, behatóan foglalkozott a szombathelyi szeminárium 20. századi történetével és számos tanulmányt publikált az egyházmegye területén működő szerzetesrendekről. Legkedvesebbek számára a szombathelyi szaléziak voltak, szalézi munkatársként aktív tagja volt a Szent Kvirin plébánia közösségének, és megírta a rend szombathelyi letelepedésének történetét is. Nagy odafigyeléssel és szeretettel segítette az Kárpát-medencei egyházi levéltárak és gyűjtemények ügyét, alapító tagja volt a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének, fontos feladatának tartotta a szakmai utánpótlás nevelést és a fiatal kollégák támogatását. Munkásságát egyesületünk 2001-ben Kormos László-díjjal ismerte el.

(Feiszt Görgy és Rétfalvi Balázs megemlékezése alapján)

Megemlékezések

 

Csatolmány Méret
kiss-maria-gyaszjelentes-2019.jpg 44.34 KB