Egyházi levéltárak TÁMOP-programjai

A napokban indulnak az Új Magyarország fejlesztési terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében támogatott projektek, amelyek keretében egyházi levéltárak is szakköröket, témanapokat és egyéb közművelődési programokat tartanak az együttműködő iskolák diákjai számára.

Szombathelyen 2011. október 28-án, a püspöki palotában ismertették a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár projektjét (TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0155, 14.488.950 Ft), amelynek címe: „A Vasvári káptalantól a Szombathelyi Egyházmegyéig. Egyház és művelődés a Nyugat-Dunántúlon a középkortól a jelenkorig”. A projekt célja szakkörök, témanapok, versenyek biztosítása a 2011/2012-es tanévben, játékos formában, készség és képességfejlesztő feladatok, programok segítségével. Az együttműködő partnerek a szombathelyi Brenner János Általános Iskola, a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola, a jánosházi Szent Imre Általános Iskola, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola, sárvári Szent László Általános Iskola, valamint a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium lesznek. A pályázat segítségével kiadásra kerül egy, az egyházmegye történetét bemutató ismeretterjesztő füzet, s ahhoz kapcsolódó munkafüzet, amelynek célja, hogy összekapcsolja a diákok számára az egyházmegye történelmi eseményeit az iskolai történelemoktatás során tanultakkal. A levéltári foglalkozások céljára segédtudományi munkafüzetet készül, szebb iratokból nemes másolatok készülnek, és kiadásra kerül egy mappa, amely olyan levéltári anyagokat tartalmaz, amelyekkel könnyebben lehet bemutatni a diákoknak a jelentősebb események hátterét, forrásait. (martinus.hu)

Kalocsán 2011. november 7-én kerül sor a projekt ünnepélyes nyitórendezvényére a Katona István házban. A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő, múltidéző programsorozat (TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0185, 13.645.845 Ft) keretében a 2011/2012-es iskolai tanévben öt partnerintézmény több mint 750 diákja vesz részt képesség- és kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, melyek között havi szakkör (családkutatás) és gyűjteményi témanapok is szerepelnek (Az írás története, Kódexektől a digitális könyvtárakig, Ötvös műremekek), törekedve az élményszerű ismeretterjesztésre. (archivum.asztrik.hu)