Jezsuita névjegyzékekről, jubileumi konferencián - előadás (2023.09.29.)

14 óra 49 perc ago

Szeptember végén jubileumi konferenciát rendeztek Budapesten JEZSUITA - PRAY - KÓDEX címmel, a Jézus Társasága feloszlatásának 250. és Pray György születésének 300. évfordulóján. A két napos programnak az ELTE Egyetemi Könyvtár és az Országos Széchényi Könyvtár adott helyet. A program részeként, 2023. szeptember 28-án hangzott el a KFL munkatársa, Lakatos Adél levéltáros előadása Jezsuita névjegyzékek a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár kézirattárában címmel. Az előadás Kacskovics Bálint (1726-1815) jezsuita szerzetes, a rend egyik szorgalmas krónikásának Kalocsán őrzött hagyatékából ismertette a rend tagjaira vonatkozó névjegyzékeket, életrajzi adatgyűjtéseket. Az előadás vetített vázlatát honlapunkon is elérhetővé tesszük.

Hírek: 
kalocsakfl

A konstantinápolyi pátriárka levéltárunkat is felkereste

2 nap 20 óra ago

I. Bartholomaiosz pátriárka a Pannonhalmi Főapátság meghívására szeptember 20-án hatnapos látogatásra hazánkba érkezett. Látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése állt. Ő tartotta a „Keresd a békét, és járj utána!” mottóval Pannonhalmán, szeptember 22-én megrendezett nemzetközi ökumenikus konferencia főelőadását.

Boros Zoltán

Neue Forschungsstelle FoKuS im Stift Klosterneuburg

3 nap 19 óra ago

Zu Beginn des Jahres 2023 wurde im Stift Klosterneuburg die Forschungsstelle für Kulturwissenschaftliche Studien – FoKuS – eingerichtet. Sie entwickelte sich aus dem Team der Stiftsbibliothek heraus und setzt sich aus dem Historiker und ehemaligen Stiftsbibliothekar Martin Haltrich, dem Kunsthistoriker und Programmierer Max Theisen und der Germanistin Stephanie Zima zusammen.

Intézményünk részvétele a Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton (2023.09.21.)

1 hét 1 nap ago
A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a Veszprémben 2023. szeptember 28 és október 1. között megrendezésre kerülő Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton.   2023. szept. 28. csütörtök 9.10 – 15.30 óra, Veszprémi Érseki Főiskola: A veszprémi püspökség története 1850–1917. Egyháztörténeti konferencia. A részletes program itt érhető el: https://vefleveltar.hu/hirek/veszpremi-puspokseg-1850-1917-kozott-egyhaztorteneti-konferencia-szeptember-28-20230915   2023. szept. 30. szombat 11.30 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés   2023. okt. 1. vasárnap 13 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés 16 óra, Dubniczay-ház, földszint: Beszélgetés a Székesegyházi Kottatárról M. Tóth Antal zenetörténésszel és Dankos Attila zenei igazgatóval.   Szeretettel várjuk programjaikon!
vlvltr

Nemesi emigráció-workshop, Budapest

1 hét 2 nap ago

A kora újkori magyar nemesi emigrációt vizsgáló kutatócsoport nemzetközi konferenciája szeptember 21-én lesz az ELTE BTK Múzeum körúti campusán. A kutatócsoport a Magyar Királyságból az Erdélyi Fejedelemségbe, Lengyelországba, Franciaországba irányuló migráció jellegzetességeit és okait kutatja, emellett a fejedelemségből elsősorban Bécsbe, lengyel, oszmán és román területek felé történő migrációs folyamatokat, ezek anyagi, társadalmi és politikai körülményeit vizsgálja.

Boros Zoltán

Quo vadis?: Mit religiösen Tattoos zu kirchlichem Innovationspreis

1 hét 2 nap ago

Für seinen „Free Tattoo Walk-In“, bei dem man sich kostenlos ein religiöses Motiv tätowieren lassen konnte, hat das Begegnungszentrum „Quo Vadis?“ der Ordensgemeinschaften Österreich den zap:innovationspreis 2023 des Bochumer Zentrums für angewandte Pastoralforschung (zap) gewonnen. Damit werden Projekte ausgezeichnet, die für Aufbruch in der Kirche stehen.

A veszprémi püspökség 1850–1917 között – egyháztörténeti konferencia szeptember 28-án (2023.09.15.)

2 hét ago

Egyházmegye-történeti konferenciasorozatunkban ezúttal a szabadságharc végétől az első világháború utolsó előtti évéig ig járják körül előadóink az eseményeket. A korszakban három püspök állt az egyházmegye élén: Ranolder János (1849–1875), Kovács Zsigmond (1877–1887) és Hornig Károly (1888–1917). A három személyiség három igen eltérő környezetben vezette a püspökséget. Ranoldernek egyszerre kellett szembenéznie a szabadságharc után a papságra is kiterjedő megtorlással és egyúttal a dualista állam struktúráinak kiépülésével. Kovács átmeneti évei a csendes építkezés jegyében teltek, míg Horniggal egy nagy formátumú, nemzetközi hírű főpásztor vette kézbe az irányítást. Utóbbihoz nagyszabású építkezések, egyházi közigazgatási reform, a művészetek és a tudomány mecenatúrája kapcsolóik, nem mellesleg ő koronázta meg az utolsó magyar királynét, Bourbon Zitát is. A korszak egyúttal a magyar királyság utolsó fénykorával esik egybe, a polgárosodás korszakával, amely nemcsak politikai és teológiai értelemben jelentett kihívást a püspökség számra, de régen nem látott lehetőségek nyíltak meg a hívek és a püspökség intézményeinek fejlődése és többrétűvé válása előtt.

A rendezvényre 2023. szeptember 28-án 9 órai kezdettel kerül sor a Veszprémi Érseki Főiskolán. A konferencia a Veszprémben megrendezésre kerülő KATTÁRS keretei között valósul meg.

A konferencián való részvétel ingyenes, de a gördülékeny lebonyolításhoz regisztrációt kérünk a leveltarveszpremiersekseg [pont] hu-n címen!

A rendezvény plakátja és részletes programja elérhető itt.

vlvltr