Eredmények és lehetőségek – Workshop és szakmai gyakorlat

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, 1139 Budapest, Teve utca 3–5.

Időpont: 2012. május 22. kedd, 9.30–16.00 óra

Program

9:30–11:00

 1. KARL HEINZ Monasterium projekt-vezető (ICARUS, Bécs): Az ICARUS (International Centre for Archival Research – Levéltári Kutatások Nemzetközi Központja, Bécs) bemutatása
  A nemzetközi együttműködési hálózat kialakulása, fő célkitűzései, filozófiája éstevékenysége. A MONASTERIUM virtuális oklevéltár bemutatása, mely jelenleg 250.000 digitális objektumot tartalmaz, így az egyik legnagyobb ilyen jellegű nemzetközi digitális gyűjteménynek számít! (www.monasterium.net)
 2. DANIEL JELLER digitalizálási és informatikai szakértő (ICARUS, Bécs): Módszertan és technológia. A történeti források on-line közzétételének éshasználatra bocsátásának technológiai kérdései
  Konkrét megoldások bemutatása a virtuális oklevéltár példáján: a digitalizálás megszervezése és technikai követelményei, az adatcsere-szabványok fejlesztése és alkalmazása.
 3. RÁCZ GYÖRGY főosztályvezető, mb. főigazgató-helyettes (Magyar Országos Levéltár): A Collectio Diplomatica Hungarica program eredményei és fejlesztési lehetőségei
 4. 11:15–12:30

 5. KERSTIN MUFF munkatárs, APEX project felelős (ICARUS, Bécs): Az APEX projekt
  Az APEX (Archives Portal Europe network of eXcellence' – Európai Levéltári Portál Kiválósági Hálózat) célja, hogy a levéltári kincsekhez egy közös európai portálonkeresztül biztosítson hozzáférést, egyben olyan új szoftver-eszközök, funkciók, valamint szabványok kifejlesztése is, amelyek lehetővé teszik a levéltári adatok és adatállomány egységes leírását, adatcseréjét és közös internetes publikálását.
 6. SZATUCSEK ZOLTÁN mb. főigazgató-helyettes – KOMLÓSI-GERA ZSÓFIA főosztályvezető(Magyar Országos Levéltár): A magyar levéltárak csatlakozási lehetőségei az Európai Levéltári Portálhoz
 7. KENYERES ISTVÁN főigazgató-helyettes (Budapest Főváros Levéltára): A Magyar Levéltári Portál újabb eredményei és fejlesztési tervei
 8. 12:30–13:30 Ebédszünet

  13:30–15:30

 9. Gyakorlati bemutató: feldolgozás és adatbázis-építés hálózatban a MOM CA használatával
  A MOM CA (Monasterium Collaborative Archives) on-line közösségi levéltárifeldolgozó program felépítése és lehetőségei. Bevezetés a program használatába számítógépes oktatótermi gyakorlat formájában. Lehetőségek egyszerű adatfelviteltől az XML alkalmazásával történő részletes forrásfeldolgozásig. A bemutatót tartja: DANIEL JELLER és KARL HEINZ.
 10. Gyakorlati bemutató: a Magyar Levéltári Portál és más magyar közösközgyűjteményi adatbázisok használata
  Kifinomult keresési lehetőségek, Web 2.0 alkalmazások az archivportal.hu-n és más közgyűjteményi, múzeumi portáladatbázisokon.A bemutatót tartja: BISZAK SÁNDOR (Arcanum Kft.)
  A 7. és 8. program párhuzamosan zajlik számítógépes oktatóteremben illetve akutatóteremben, max. 20 fős csoportokban, óránkénti váltással. Magyar nyelvű tolmácsolást biztosítunk!
 11. Gyakorlati tudnivalók

  Budapesten kívülről érkező levéltári munkatársak helyközi utazásának költségét a szervezők megtérítik. Intézményenként közösségi közlekedéssel 2 fő, vagy 1 gépjármű költségeit tudják a szervezők megtéríteni.

  Kérjük, hogy részvételi szándékát a mellékelt jelentkezési lapon 2012. május 14-ig jelezze Szatmári Szandránál (szatmarisz_kukac_bparchiv.hu)! Amennyiben a délutáni gyakorlati bemutatón is részt kíván venni, azt legyen szíves külön jelezni. A délelőtti előadásokra 100 fő, a délutáni programra az oktatótermek kapacitása miatt összesen 40 főjelentkezését tudjuk elfogadni.

  Kérjük külön jelezni, hogyútiköltség-térítésre igényt tart-e, utóbbi esetben azt is megjelölve, hogy várhatóan milyen közlekedési eszközzel (közösségi közlekedés, sajáttulajdonú gépkocsi, intézményi gépkocsi) érkezik.

  Jelentkezési lap