A Magyarországi Református Egyház úgy látja, valótlan az az állítás, hogy az egyházak több pénzt, kapnak jövőre, mint ebben az évben. Csepregi András az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője a héten ismertette a kormány költségvetésének egyházakra vonatkozó számait. Az MTI-nek kiadott nyilatkozat fő üzenete az volt, hogy „több pénz jut az egyházaknak jövőre”. A nyilatkozat ezzel szemben a következő mondattal zárul: A 2008-as évben az OKM költségvetésében 26 milliárd 478 millió forint egyházi célú támogatás állt, míg 2009-ben a tervezet szerint 26 milliárd 30 millió. Tehát nem igaz, hogy több pénz jut az egyházaknak, hanem ezzel ellentétben, 448 millió forinttal kevesebb. Összehasonlításképpen ekkora összegű támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók kulturális és egyházi célokra a Szülőföld Alap forrásaiból, illetve ekkora összeggel egészítette ki tavasszal Gyurcsány Ferenc saját kormányfői protokoll keretét.

Valótlan továbbá az az állítás, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium a fenti összeggel az egyházakat támogatja. A közgyűjtemények, múzeumok, könyvtárak, levéltárak fenntartása nemzeti ügy, amiben állami, egyházi és civil intézmények vesznek részt. Az államnak, és ezen belül a költségvetésnek, az egész kultúrát kell támogatnia, tehát az ide utalt pénz a kulturális intézményekhez, nem pedig az ezeket fenntartó egyházaknak érkezik. A minisztérium által alkalmazott felosztás azért is bántó és diszkriminatív, mert folytatva az állam-egyház szétválasztásának anakronisztikus megközelítését, úgy állítja be az egyházakat, mintha azokban két tevékenység folyna: egy értékes, kulturális szolgálat és egy értéktelen, hitéleti. Ezzel szemben például a gyakorlatban a törvénytelenül elmaradó iskolai és kulturális támogatásokat az elmúlt években az egyházak saját hitéleti alapjaikból pótolták. Elfogadhatatlan az az eljárás, hogy a kormány ismételten lenézi állampolgárait, a kevesebbet szemrebbenés nélkül többnek mondja, átlépve tárgyalópartnerein, egyeztetés nélkül újabb megvonásokra készül. Főleg visszás ez a lépés a legutóbbi Állami Számvevőszéki jelentés tükrében, amely azt bizonyította, hogy a kormány folyamatosan megszegte törvényi kötelezettségeit. Hiteltelenné teszi az OKM nyilatkozatát az a tény is, hogy az ÁSZ-jelentés óta eltelt időben sem gondoskodott a minisztérium az általunk hosszú ideje kért normatív szabályozásról.

Az 1%-os felajánlási számok (a felajánlott összeg: 980 000 000, a felajánlók száma: 162 978) azt mutatják, hogy a magyar társadalom évről, évre növekvő mértékben támogatja az egyházak társadalmi munkáját. Az állam ezzel szemben az egyházakat ellenségesen vagy gyanakodva közelíti meg, és háttérbe igyekszik állítani. A kormány folyamatosan csökkenti a kiegészítő támogatás mértékét, továbbá semmilyen adminisztratív vagy kommunikációs eszközzel nem támogatja az 1%-os felajánlások társadalmi súlyának megerősödését. Az egyházakat érő folyamatos diszkrimináció azért is aggasztó, mert egy olyan közösségépítő intézményrendszer életét lehetetleníti el, amelyik - ahogy azt az 1%-ot felajánlók szavazatai bizonyítják - hatékony formában végzi szolgálatát a leszakadó társadalmi csoportok, kistelepülések életében. (www.reformatus.hu, 2008. október 2.)