Johan Ickx vatikáni levéltáros előadása Budapesten

A Magyar Nemzeti Levéltár és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet meghívására meghívására Prof. Dr. Johan Ickx, a Vatikáni Államtitkárság Államok közötti Kapcsolatok Szekciója Történeti Levéltárának (Archivio Storico della Seconda Sezione [dei Rapporti con gli Stati] della Segreteria di Stato, korábban Archivio della Congregazione degli Affari Ecclesiastici Straordinari) vezetője 2013. május 2013. május 27. és 29. között látogatást tett az Magyarországon.

A látogatás keretében 2013. május 27-én a Magyar Nemzeti Levéltár képviseletében Esztergomban járt, ahol Csombor Erzsébet, az MNL Komárom-Esztergom megyei Levéltárának igazgatója, Ólmosi Zoltán főlevéltáros, továbbá városi házigazdaként Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója fogadta a vendéget, s mutatta be a város nevezetességeit, a Keresztény Múzeumot, a Kincstárt, a Bazilikát és a Prímási Levéltárt.

Május 28-án (kedden) 11 órakor előadást tart a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4., lovagterem), 200 Jahre Historisches Archiv für Außenpolitik des Heiligen Stuhls: Rückblick und Ausblick (A Szentszék Külügyi Történeti Levéltárának 200 éve: „ Múlt és jövő“ ) címmel. Az előadáson és az azt követő kötetlen beszélgetésen a Nemzeti Levéltár és a Történettudományi Intézet munkatársain kívül néhány egyházi levéltáros is jelen volt.

Május 29-én a vendégek megtekintették az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületét. Török Enikő főlevéltáros a tervtár néhány darabját, míg Sz. Simon Éva főlevéltáros az egyik raktárban a Királyi Könyvek néhány példányát mutatta be a vendégeknek. Ezután Dr. Icx Pannonhalmán tett látogatást.