A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány Levéltára gazdag fényképgyűjteménnyel rendelkezik. Az egyik legkorábbi fennmaradt fénykép 1865-ból származik, P. Weninger Sándort (1813-1896) ábrázolja kalocsai konviktorok körében. Most ebből a gazdag gyűjteményből a Fortepan.hu válogatott, digitalizált, és online is elérhetővé tett mintegy félezer képet.

 

A digitalizálási munkák 2016 januárjában kezdődtek meg, és azt teljes egészében a Fortepan önkéntesei végezték. A Fortepan.hu oldal ma már a legnagyobb, magyar nyelvű online fotóarchívum, közel 70 ezer fotóval. Most ezt gazdagítja a Jezsuita Levéltár fényképgyűjteményéből válogatott és közzétett 438 kép is.

 

A Fortepanon egyébként más egyházi levéltárak darabjai is találhatók. Tavaly óta például megtekinthetők Holl Béla piarista könyvtáros felvételei, amelyeket 1969 és 1972 között készített Magyarországon és Erdélyben. Ezeknek negatívjait a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára őrzi.  A Magyar Zsidó Levéltár pedig egy munkaszolgálatos fényképsorozatot tett közzé 1944-ből.

 

További olvasnivalók: