Az elmúlt év során megújult a matricula.hu, az egyházi levéltárak közös e-kutatási portálja, amely egyúttal közös kutatási felületté vált, és egy plébánia- és településtörténeti adatbázis is kapcsolódik hozzá.

A matricula.hu portál 2015-ben létesült, elsősorban azzal a céllal, hogy a különböző egyházi levéltárak által nyújtott e-kutatási szolgáltatásokat egyfajta gyűjtőportálként bemutassa, azokat népszerűsítse, és könnyebben elérhetővé tegye. Az oldalon minden egyes e-kutatási felületet külön adatlap mutat be, valamint felekezetenként interaktív térképvázlat teszi földrajzilag is áttekinthetővé a szolgáltatással rendelkező egyházmegyei levéltárakat.

Fölmerült azonban annak az igénye, hogy – megkönnyítendő a kutatók helyzetét – egy felületen egységesítsük a némileg eltérő szoftveres megvalósítással és előfizetési díjakkal, különböző címeken működő szolgáltatásokat. A mostani fejlesztéssel a matricula.hu olyan portállá vált, amelyről elérhető minden magyarországi egyházi levéltár e-szolgáltatása, de míg a „helyi” szolgáltatások esetében azonnal regisztrálhat vagy beléphet a kutató, a többi szolgáltatás esetében pedig egy link vezeti tovább a szolgáltatások saját felületéhez.

Az átalakítás során megvalósítottuk a felhasználók regisztrációjának közös kezelését, így ha valaki több szolgáltatást használ egy éven belül, nem kell ismét regisztrálnia (csak a felhasználói díjat befizetnie). Megtörtént a szolgáltatásban résztvevő számlaadók számára a webáruházak informatikai kialakítása. Hamarosan megvalósul az internetes bankkártyás fizetés lehetősége is, az OTP Bank SimplePay szolgáltatása segítségével.

A matricula.hu ezen felül történeti adatbázissal bővült, amelyben egyházmegyék, plébániák, települések szerepelnek. A kutató információt kaphat ezek egymás közötti kapcsolatairól, valamint földrajzi helyéről interaktív térképek segítségével. Az egyelőre tesztüzemben („béta”) hozzáférhető adatbázisban a győri, pannonhalmi, pécsi és székesfehérvári egyházmegye plébániái, valamint a hozzájuk tartozó települések szerepelnek, de hamarosan bővülni fog más egyházmegyék, plébániával, középiskolákkal, valamint a hozzájuk kapcsolódó iratok leírásával.

Jelenleg az alábbi öt levéltár szolgáltatása található a matricula.hu felületen, de várható más e-kutatások átállítása is. (Egyes esetekben ez akkor lehetséges, ha lejárnak a régi felületen még élő előfizetések).

A matricula.hu megújítása a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAO-KP-1-2021-2-1455) és Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósult meg.