Megjelent új tanulmánykötetünk (2023.11.29.)

1 hét 4 nap ago

A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szervezésében 2022. szeptember 27-én a budapesti Walter Rózsi villában tartott konferencia anyagát tartalmazza most megjelenő kötetünk. Intézményünk 2020 decemberében kezdett bele négy éves OTKA K programjába, amely a Veszprém megyei templomok adatbázisa címet viseli. E programhoz kapcsolódóan idő- és célszerűvé vált egy műhelykonferencia keretei között annak áttekintése, hogy a megszólított közgyűjtemények, oktatási- és tudományos intézmények milyen tapasztalatokra tettek szert különböző tematikájú – így topográfiai, gyűjteményi vagy más tematikus – adatbázis-építés kapcsán. Erről a palettáról, a gyűjteményi adatbázis-építések 2022 őszi állapotáról nyújt képet kiadványunk.

A kötet tartalomjegyzéke megtekinthető itt.

Kategória: OTKA-pályázat
vlvltr

A korona és a bíbor – konferencia Hornig Károly bíboros emlékére (2023.11.14.)

3 hét 5 nap ago

A Szentszéki Magyar Nagykövetség, a Vatikáni Magyar Levéltári Kirendeltséggel, a Pápai Gergely Egyetemmel, a római Osztrák Történeti Intézettel, a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárral, a Római Magyar Akadémiával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal konferenciát rendez Hornig Károly bíboros veszprémi püspök (1888–1917) emlékezetére 2023. november 15-én Rómában. A rendezvény védnöke a Pápai Történettudományi Bizottság és a Veszprémi Érsekség.

A konferencián köszöntőt mond Vitor Délio Jacinto de Mendonca SJ dékán, Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet, Marek Andrzej Inglot SJ a Pápai Történettudományi Bizottság elnöke és dr. Udvardy György veszprémi érsek.
Előadást tart magyar részről Gárdonyi Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánhelyettese, Takáts István érseki általános helynök, dr. Karlinszky Balázs levéltár-igazgató és Tóth Krisztina vatikáni magyar levéltári delegátus, valamint Roberto Regoli a Pápai Gergely Egyetem és Andreas Gottsmann a római Osztrák Történeti Intézet képviseletében. Intézményünk képviseletében Karlinszky Balázs Hornig Károly személyzeti politikájáról és a székeskáptalannal való kapcsolatáról referál majd a nagyközönségnek.

A szekciókat a Pápai Történettudományi Bizottság tudományos titkára, Pierantonio Piatti moderálja. A rendezvényen közreműködik Kováts Péter hegedűművész és Varga István csellóművész.

A rendezvény online követhető lesz a https://www.youtube.com/unigregoriana weboldalon.
A rendezvény részletes programja elérhető itt: PDF

vlvltr

Intézményünk részvétele a Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton (2023.09.21.)

2 hónap 2 hét ago
A Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a Veszprémben 2023. szeptember 28 és október 1. között megrendezésre kerülő Katolikus Társadalmi Napok programsorozaton.   2023. szept. 28. csütörtök 9.10 – 15.30 óra, Veszprémi Érseki Főiskola: A veszprémi püspökség története 1850–1917. Egyháztörténeti konferencia. A részletes program itt érhető el: https://vefleveltar.hu/hirek/veszpremi-puspokseg-1850-1917-kozott-egyhaztorteneti-konferencia-szeptember-28-20230915   2023. szept. 30. szombat 11.30 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés   2023. okt. 1. vasárnap 13 óra, Dubniczay-ház, földszint: Érseki Könyvtár és Levéltár kiadványbörzéje. 14 óra, Dubniczay-ház, emelet: Érseki Könyvtár és Levéltár kincseinek bemutatója. Regisztrációhoz kötött vezetés 16 óra, Dubniczay-ház, földszint: Beszélgetés a Székesegyházi Kottatárról M. Tóth Antal zenetörténésszel és Dankos Attila zenei igazgatóval.   Szeretettel várjuk programjaikon!
vlvltr

A veszprémi püspökség 1850–1917 között – egyháztörténeti konferencia szeptember 28-án (2023.09.15.)

2 hónap 3 hét ago

Egyházmegye-történeti konferenciasorozatunkban ezúttal a szabadságharc végétől az első világháború utolsó előtti évéig ig járják körül előadóink az eseményeket. A korszakban három püspök állt az egyházmegye élén: Ranolder János (1849–1875), Kovács Zsigmond (1877–1887) és Hornig Károly (1888–1917). A három személyiség három igen eltérő környezetben vezette a püspökséget. Ranoldernek egyszerre kellett szembenéznie a szabadságharc után a papságra is kiterjedő megtorlással és egyúttal a dualista állam struktúráinak kiépülésével. Kovács átmeneti évei a csendes építkezés jegyében teltek, míg Horniggal egy nagy formátumú, nemzetközi hírű főpásztor vette kézbe az irányítást. Utóbbihoz nagyszabású építkezések, egyházi közigazgatási reform, a művészetek és a tudomány mecenatúrája kapcsolóik, nem mellesleg ő koronázta meg az utolsó magyar királynét, Bourbon Zitát is. A korszak egyúttal a magyar királyság utolsó fénykorával esik egybe, a polgárosodás korszakával, amely nemcsak politikai és teológiai értelemben jelentett kihívást a püspökség számra, de régen nem látott lehetőségek nyíltak meg a hívek és a püspökség intézményeinek fejlődése és többrétűvé válása előtt.

A rendezvényre 2023. szeptember 28-án 9 órai kezdettel kerül sor a Veszprémi Érseki Főiskolán. A konferencia a Veszprémben megrendezésre kerülő KATTÁRS keretei között valósul meg.

A konferencián Galamb Zsuzsa előadása Hornig Károly templomépítkezéseiről a "Veszprém megyei templomok adatbázisa" című OTKA-projektünk támogatásával valósul meg.

A konferencián való részvétel ingyenes, de a gördülékeny lebonyolításhoz regisztrációt kérünk a leveltarveszpremiersekseg [pont] hu-n címen!

A rendezvény plakátja és részletes programja elérhető itt.

Kategória: OTKA-pályázat
vlvltr
Ellenőrizve
3 óra 21 perc ago
Feliratkozás a következőre: Veszprémi Érseki Levéltár hírcsatorna