Veszprémi Érseki Levéltár

A veszprémi püspökség a középkorban - konferencia 2020. aug. 27-én (2020.08.13.)

A Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár tisztelettel meghívja Önöket A veszprémi püspökség a középkorban című egyháztörténeti konferenciára.
Helyszín: Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2.
Időpont: 2020. augusztus 27.
Regisztrálni ezen a linken lehetséges.
A rendezvény programja a plakáton olvasható.

A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel a rendezvényen való részvétel korlátozott és regisztrációhoz kötött.

Megjelent újabb forráskiadványunk (2020.08.03.)

Megjelent a veszprémi egyházmegye 1777-ben történt felosztása után közvetlenül felvett egyházlátogatási jegyzőkönyvek első, a püspökség Zala vármegyei plébániáinak vizitációit tartalmazó kötete. A canonica visitatio-k szövegét Kanász Viktor adja közre, aki a bevezető tanulmányt is készítette. A Veszprém és Somogy megyei egyházlátogatások szövegei a következő években fognak megjelenni.

A kiadvány hátlapi szövege: „1777-ben az új egyházmegyék alapítása nyomán jelentősen lecsökkent a veszprémi római katolikus püspökség területe, így szükségessé vált az egyházmegye állapotának felmérése. Ennek érdekében 1778–1779-ben Bajzáth József megyéspüspök kánoni látogatást végzett püspöki tartományában, amelynek során felmérte többek között az egyes települések lélekszámát, felekezeti megoszlását, a templomok, kápolnák, iskolai helyiségek állapotát, a plébánosok és tanítók magaviseletét, tanultságát, a hívek vallásosságát, valamint a plébánia és a plébános könyvtárát, továbbá a javadalmi földeket. Jelen kötetben az oszmán háborúkat követő reorganizáció korszakát élő püspökség Zala vármegyei területeinek virágzó barokk korszakába, a 18. század utolsó éveibe nyerhetünk átfogó bepillantást a közreadott forrás segítségével.”

A kutatótermi levéltári kutatás 2020. aug. 10-től ismét lehetséges (2020.07.14.)

Örömmel értesítjük tisztelt Kutatóinkat, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetése és az érseki hivatalban esedékes nyári szünet után, 2020. augusztus 10-től ismét megnyitjuk levéltárunk kutatótermét és fogadunk kutatókat személyes, helyben történő kutatásra.

Az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében naponta egy kutatót tudunk fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. (Kutatótermünk közös a Veszprémi Érseki Könyvtárral, így a könyvtári olvasószolgálat folyamatossága is biztosított.) Az időpontok foglalása elsősorban e-mailen keresztül történik a mai naptól. A megszokott kutatótermi rendet érinti, hogy az időpont foglalás visszavonásáig hétfőtől csütörtökig fogadunk kutatókat.

A járványügyi helyzetre való tekintettel kérjük, hogy csak egészségesen keressék fel levéltárunkat. A kutatóteremben folyamatos szellőztetést és kézfertőtlenítő eszközt biztosítunk, ezen túlmenően azonban kérjük, hogy hozzanak magukkal és viseljenek maszkot az Érseki Palota területén.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!