Veszprémi Érseki Levéltár

Böngészhető mutatók az anyakönyvekhez (2019.01.10.)

Egy kedves kutatónk, Baló Árpád jóvoltából e-kutatás szolgáltatásunk néhány plébániájának anyakönyvei névmutatókkal bővültek. A táblázat tartalmazza a feldolgozott kötet azonosítóját, a kereszteltek, házasultak és elhunytak neveit, adatait (utóbbit abban az esetben, ha az anyakönyvbe felvették azokat), a szentség kiszolgáltatásának helyszínét (a szóban forgó személy lakóhelyét), illetve a keresztszülőket és tanúkat. A kereshető pdf-ként feltöltött, táblázatos mutatók magyarázata, a rövidítések feloldása az előfizetéssel rendelkező és belépett felhasználók számára az „e-kutatás” almenü tetején érhető el és nyitható meg.

Szerverfrissítés – Elérhetők az 1928. év anyakönyvi másodpéldányai (2019.01.03)

A mai naptól – a megszokott módon év elejétől – elérhetővé tettük a kutatási korlátozás alá nem eső, 90 évnél régebbi anyakönyvi másodpéldányok fényképeit. E-kutatás szolgáltatásunk révén tehát megtekinthetők az 1928. év anyakönyvi másodpéldányok (VFL I.1.24.a.) keresztelési, esketési és halálozási bejegyzései a korabeli egyházmegye valamennyi plébániája tekintetében.  Jó böngészést kívánunk!

Újabb plébániai anyakönyvek elérhetők online (2018.11.08.)

Ezúttal tizenegy plébánia kutatható anyakönyveiről készített fényképeket tesszük közzé e-kutatás szolgáltatásunk keretében. Az érintett plébániák: Alsópáhok (VFL VI.011.), Bezeréd (VFL VI.034.), Iszkáz (VFL VI. 063.), Nagykapornak (VFL VI.091.), Nemesbük (VFL VI.095.), Somlószőlős (VFL VI.129.), Somlóvásárhely (VFL VI.130.), Szentgyörgyvár (VFL VI.137.), Ukk (VFL VI.149.), Zalacsány (VFL VI.168.) és Zalagyömörő (VFL VI.169.). Jó böngészést kívánunk!

Könyvbemutató Budapesten (2018.10.09.)

Az MTA–PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoport, a Kubinyi András Történész Műhely és a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár meghívja az érdeklődőket A veszprémi egyházmegye múltjából című könyvsorozat újabb köteteinek bemutatójára.
A rendezvényre 2018. október 17-én 17 órától kerül sor a PPKE BTK Sophianum épületében (Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1., 205-ös terem).
- Folytonosság és változás. Egyházszervezet és hitélet a veszprémi püspökség területén a 16–17. században (szerk.: Karlinszky Balázs – Varga Tibor László). Veszprém, 2018. (A veszprémi egyházmegye múltjából 32.)
A kiadványt bemutatja: Siptár Dániel (Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár).
- „Püspök urat is őrizetbe veszem.” Források a veszprémi egyházmegye háborús veszteségeiről II. (szerk.: Varga Tibor László). Veszprém, 2018. (A veszprémi egyházmegye múltjából 31.)
A kiadványt bemutatja: Gárdonyi Máté (Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola).