Szerverfrissítés - újabb anyakönyvek (2023.06.06.)

1 nap 21 óra ago
E-kutatás szolgáltatásunkban közzétettük a bakonyoszlopi, a cseszneki, a felsőörsi, a kisgörbői, a paloznaki, a tekenyei, a zalakoppányi, a zalaszentgróti és a zalaudvarnoki plébániák levéltárunkban újonnan elhelyezett, kutatási korlátozás alá nem eső anyakönyveinek fényképeit. Az újonnan elérhető képek száma 13.251, ezzel átléptük a szolgáltatott képek számában a félmilliót. (511.366 kép) Eredményes kutatást kívánunk!
vlvltr

Scriptorium konferencia Veszprémben (2023.05.06.)

1 hónap ago

Nagy örömmel látjuk vendégül az idei Gizella-napi rendezvények sorában, 2023. május 10-11. között Veszprémben megrendezendő, az Országos katolikus Gyűjteményi Központ, a PPKE BTK Klasszika Filológia Tanszéke és az ELKH BTK Moravcsik Gyula Intézete által szervezett VI. Scriptorium konferenciát.

A több éve rendszeresen megtartott konferenciasorozat középpontjában a kéziratosság, különösen az egyházi kéziratosság áll. A rendezvényen olyan referátumok hangzanak el, amelyek valamiképpen kapcsolódnak a kéziratosság fogalmához (kódexek, kéziratos művek, feljegyzések, kéziratos áhítati irodalom, kéziratos énekeskönyvek, tanári följegyzések, a könyvtárak állományában őrzött művekbe – főleg ősnyomtatványokba vagy régi nyomtatványokba – írt bejegyzések, marginális kommentárok, valamint egyes gyűjtemények kéziratos állományának bemutatása etc.).

A rendezvény veszprémi lebonyolítását a Veszprémi Főegyházmegye és a helyszínt biztosító Veszprémi Érseki Főiskola támogatja intézményünk mellett.

A konferencia részletes programja itt olvasható: Programfüzet

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

vlvltr

Szerverfrissítés - bővült az anyakönyvi adatbázis (2023.05.04.)

1 hónap ago
E-kutatásunkban 2021 óta nemcsak a közzétett anyakönyvek fényképeit lehet böngészni, hanem egy fejlesztés - és egy lelkes családkutató több évtizedes munkája eredményeképp - bizonyos plébániák anyakönyvi adataiban keresésre is lehetőség nyílik. A korábban feltöltött 15 mellé most újabb 7 adatbázis került föl honlapunkra. A fejlesztés eredményeképp tehát a következő plébániák anyakönyvi adatai váltak kereshetővé: Devecser, Felsőörs, Ganna, Gyulafirátót, Hajmáskér, Hidegkút, Kislőd, Magyarpolány, Márkó, Nemesvámos, Noszlop, Ősi, Öskü, Pápa – Szent István-plébánia, Szentgál, Szentkirályszabadja, Taliándörögd, Tapolca,  Tótvázsony, Vászoly, Veszprém – Szent Mihály-főplébánia, Vigántpetend, Vöröst. A fejlesztést a Kutatási és Innovációs Minisztérium támogatása tette lehetővé. Eredményes kutatást kívánunk! Kategória: Szerverfrissítések
vlvltr

Egyházi levéltárak e-kutatásának közös regisztrációs felülete (2023.03.20.)

2 hónap 1 hét ago

2023. április 1-től E-Kutatásunk kifutó rendszerben a matricula.hu közös egyházi levéltári E-kutatási oldalra költözik át. Már regisztrált kutatóink a költözésből egyelőre nem fognak érzékelni változást, azaz a megszokott módon, az vfl.hu-n tudják folytatni a kutatást hozzáférésük jelenlegi időtartama alatt. Viszont: előfizetésük lejárta után kérjük regisztráljanak a matricula.hu-n, amennyiben ott még nem rendelkeznek regisztrációval. Új kutatóink a matricula.hu oldalon tudnak regisztrálni, amely után automatikusan hozzáférnek az ott található ingyenes anyagokhoz (1944-45-ös halotti anyakönyvek, egyes kisebb levéltárak anyagai). Belépés után az "Előfizetés" menüpontban tudják megrendelni (kosárba tenni) a kért szolgáltatást. Az átutalásos fizetés beérkezésekor az eddigi módon aktiváljuk a hozzáférést, majd kiállítás után megkapják erről e-mailen a számlát. Észrevételeiket, megjegyzéseiket, igényeiket örömmel olvassuk! További eredményes kutatást kívánnak a levéltár munkatársai

vlvltr
Ellenőrizve
2 óra 11 perc ago
Feliratkozás a következőre: Veszprémi Érseki Levéltár hírcsatorna