Veszprémi Érseki Levéltár

„A Szószéket is hatalmukba akarták keríteni” – egyháztörténeti konferencia, 2019. március 21. (2019.03.10.)

A Tanácsköztársaság kikiáltásának centenáriumán rendezendő egyháztörténeti konferenciánkon ezúttal a veszprémi egyházmegye határain túl lépve azt vizsgálják felkért előadóink, hogy milyen hatást gyakorolt a kommün a hazai római katolikus egyházmegyék papságának és híveinek életére. A rendezvényen referátumok hangzanak el a plébániai Historia Domusokban megörökített eseményekről, az egyes intézmények 1919-es életéről, illetve olyan személyek életútjáról, akik hivataluknál fogva elszenvedői voltak a „dicsőséges 133 napnak”.

A Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága által szervezett, 2019. március 21-én konferencia helyszíne a veszprémi várban található Szaléziánum lesz. (Veszprém, Vár utca 31.) 

A rendezvény részletes programja itt érhető el.

 

 

 

 

Az év levéltári kiadványa (2019.03.04.)

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által meghirdetett „Az év levéltári kiadványa" 2018. évi pályázatán a monográfiák és tanulmánykötetek kategóriájában 1. díjat kapott levéltárunk kiadványa, a Folyamatosság és változás: Egyházszervezet és hitélet a veszprémi püspökség területén a 16–17. században, szerk. Karlinszky Balázs – Varga Tibor László. Veszprém, 2018. (A veszprémi egyházmegye múltjából 32.)

Az ünnepélyes díjátadóra 2019. március 7-én 10:30 órától kerül sor Budapest Főváros Levéltárában (1139 Budapest, Teve utca 3–5.). Köszöntőt mond Dr. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke és Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke.

A díjátadó programja

Böngészhető mutatók az anyakönyvekhez (2019.01.10.)

Egy kedves kutatónk, Baló Árpád jóvoltából e-kutatás szolgáltatásunk néhány plébániájának anyakönyvei névmutatókkal bővültek. A táblázat tartalmazza a feldolgozott kötet azonosítóját, a kereszteltek, házasultak és elhunytak neveit, adatait (utóbbit abban az esetben, ha az anyakönyvbe felvették azokat), a szentség kiszolgáltatásának helyszínét (a szóban forgó személy lakóhelyét), illetve a keresztszülőket és tanúkat. A kereshető pdf-ként feltöltött, táblázatos mutatók magyarázata, a rövidítések feloldása az előfizetéssel rendelkező és belépett felhasználók számára az „e-kutatás” almenü tetején érhető el és nyitható meg.

Szerverfrissítés – Elérhetők az 1928. év anyakönyvi másodpéldányai (2019.01.03)

A mai naptól – a megszokott módon év elejétől – elérhetővé tettük a kutatási korlátozás alá nem eső, 90 évnél régebbi anyakönyvi másodpéldányok fényképeit. E-kutatás szolgáltatásunk révén tehát megtekinthetők az 1928. év anyakönyvi másodpéldányok (VFL I.1.24.a.) keresztelési, esketési és halálozási bejegyzései a korabeli egyházmegye valamennyi plébániája tekintetében.  Jó böngészést kívánunk!