Szerverfrissítés - újabb anyakönyvek (2023.06.06.)

1 nap 21 óra ago
E-kutatás szolgáltatásunkban közzétettük a bakonyoszlopi, a cseszneki, a felsőörsi, a kisgörbői, a paloznaki, a tekenyei, a zalakoppányi, a zalaszentgróti és a zalaudvarnoki plébániák levéltárunkban újonnan elhelyezett, kutatási korlátozás alá nem eső anyakönyveinek fényképeit. Az újonnan elérhető képek száma 13.251, ezzel átléptük a szolgáltatott képek számában a félmilliót. (511.366 kép) Eredményes kutatást kívánunk!
vlvltr

Ráday Gyermeknap

1 hét 6 nap ago

„KŐ, PAPÍR, OLLÓ” - Ásványsimogató és játékkészítés a Ráday Múzeum sátrában

2023. 05. 27-28. 10.00-18.00

a HA CSALÁD HÉTVÉGE ÉS GYEREKNAP keretében
a HÍRÖS AGÓRA KULTURÁLIS KÖZPONT előtti téren

A gyereknapon meg is simogathatjátok a színes ásványokat, melyeket a Ráday Múzeumból hozunk el Nektek! A kő mellett lesz papír és olló is, hogy ügyeskedhessetek és játékot is készíthessetek!

A Ráday Múzeum Fuxreiter András Ásványgyűjtő Körének tagjai és a Ráday Múzeum munkatársai is ott lesznek és segítenek, hogy tartalmasan és vidáman tölthessétek a gyereknapot!

Nagy Gusztáv

Régészeti ásatás Pannonhalmán

3 hét ago

A tavasz folyamán a „Királyok, szentek, monostorok” multidiszciplináris kutatási program keretében a főapátság területén tervásatásra került sor. A feltárást Takács Ágoston, az ELTE Régészettudományi Tanszékének doktorandusza vezette.

Boros Zoltán

2023. május – A Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának szecessziós épülete 1905 és 1909 között épült Führer Miklós építészmérnök tervei alapján

3 hét 2 nap ago
A kész épületet 1909. május 1-jén adták át, május 16-án nyitotta meg kapuit a Pannónia kávéház a földszinti részben. A kávéház megnyitásával kapcsolatos ajánlást olvashatják a Nyírvidék című lap cikke alapján. Kávéházmegnyitás! Ezúton is van szerencsém a n[agy] é[rdemű] közönséget értesíteni, hogy a g[örög]kath[olikus] egyház palotájában egy impozáns és előkelő kávéházat rendeztem be, és azt […]
admin-leveltar

Hiánypótló mű jelent meg a Kalocsai Iskolanővérek történetéről (2023.05.11.)

4 hét ago

2023. május 9-én, az MNL Országos Levéltárában mutatták be Kőfalviné Ónodi Márta: A Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek Társulata című könyvét, mely a Doktori disszertációk a Magyar Nemzeti Levéltárból könyvsorozat 3. köteteként jelent meg.
A mű hiánypótló, hiszen annak ellenére, hogy a Kalocsai Iskolanővérek Társulatát a korszak egyik legnépesebb, legjelentősebb női szerzetesközösségének nevezhetjük, mégis szembetűnő a Társulat történetének szakirodalmi elhanyagoltsága. Örömteli fejlemény, hogy az említett hiányok pótlásaként ezúttal nem csak egy újabb fejezetet, nem csupán adalékokat, kiegészítéseket kaptunk, hanem igazi alapvetést, a Társulat történetének átfogó feldolgozásával. A szerző levéltárosként több mint két évtizede gondozza és kutatja az Iskolanővérek 1950 előtti iratanyagát, összegző munkája a források széles körű ismeretéről tanúskodik. A makroszintű, intézményes vizsgálatok után, a második világháborús eseményekről szóló részben életszerű és élményszerű képet kapunk a nővérek hétköznapjairól, a háború viszontagságairól, a közösség és a társadalmi környezet kapcsolatáról, e viszonyok változásairól (mikrotörténet).
A körültekintően felépített, gazdag tartalom jól hasznosítható részét képezi a témával kapcsolatos bibliográfia és források alapos áttekintése (mintegy 30 oldal terjedelemben), a gondos jegyzetapparátus (összesen több mint 1600 lábjegyzettel), és megtalálhatók a kötetben szereplő nővérek életrajzi adatai is (40 oldal terjedelemben).
A könyv megjelenésével a jövő kutatásai szempontjából nélkülözhetetlen, alapvető fontosságú mű született, melynek tartalma elektronikusan (e-könyvként) is elérhető az MNL honlapján, jó szívvel ajánljuk a kutatók és a téma iránt érdeklődő olvasók figyelmébe!
A könyv bibliográfiai adatai:
Kőfalviné Ónodi Márta: A Miasszonyunkról nevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek Társulata 1860-1946. Általános társulattörténet és a II. világháborús események. Doktori disszertációk a Magyar Nemzeti Levéltárból 3. Sorozatszerkesztő: Ö. Kovács József és Rácz György. Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest, 2022. 535 pp.

Hírek: 
kalocsakfl