IV. Domonkos Nyári Egyetem

6 nap 18 óra ago

Vasvár, 2024. augusztus 8-11.

Az idén negyedik alkalommal, "Nyitott kapuk" címmel kerül megrendezésre Vasváron a Domonkos Nyári Egyetem. A programok a "hivatás - küldetés" gondolata köré szerveződnek, s mindez Aquinói Szent Tamás jubileuma jegyében. Lesz előadás, beszélgetés, kirándulás és természetesen zsolozsma és szentmise.
A programra az érettségiző és egyetemista korosztályból várják az érdeklődőket - elsősorban fiúkat!
Jelentkezés és információ: info [KUKAC] dominicana [PONT] hu

Képgaléria az elmúlt évek programjaiból

 {gallery}/galeria/nyariegyetem2023{/gallery}

 

Az anyakönyvi mutatók hasznosításáról, BFL-MACSE műhelykonferencián (2024.05.31.)

2 hét 2 nap ago

2024. május 31-én, Adatbázis építés, ahogy a profik és az amatőrök látják címmel rendezett műhelykonferenciát Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE), újabb alkalmat teremtve a levéltárak és az önkéntes adatfeldolgozók kapcsolatainak erősítésére. A délelőtti program részeként hangzott el Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) előadása "Indexek indexelése" - az anyakönyvi mutatók hasznosításának lehetőségei címmel.
Az előadás vetített vázlatát honlapunkon is elérhetővé tesszük, és a programról videofelvétel is készült, mely szintén megtekinthető az interneten.

Hírek: 
kalocsakfl

Levéltári stratégiákról, az MLVT vándorgyűlésén (2024.05.24.)

3 hét 2 nap ago

2024. május 23-25. között, Kaposváron rendezték a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MLVT) vándorgyűlését. A konferencia második napján a levéltári stratégiák, célok és feladatok változásai kerültek a középpontba a rendszerváltástól napjainkig, a témával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen az egyházi levéltárakat Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) képviselte.
A konferencia első napján a résztvevők a MNL Somogy Vármegyei Levéltár néhai igazgatójáról, Bősze Sándorról emlékeztek meg (akiről levéltáros díjat is elneveztek), az utolsó napon pedig a levéltári aktualitásoké, ill. a jövőt meghatározó újdonságoké (mesterséges intelligencia) volt a főszerep.

Hírek: 
kalocsakfl

Két forráskiadvánnyal gyarapodtak levéltárunk online elérhető kiadványai a Hungaricana portálon (2024.05.22.)

4 hét ago


Két "szemrevaló" forráskiadványunk vált online elérhetővé a közelmúltban a Hungaricana portálon, melyek közül a Mária-enciklopédia 2016-ban, A kalocsai érseki uradalom erdőinek kezelési utasítása pedig 2017-ben jelent meg. A kutatási lehetőségek szempontjából mindkét kiadvány tartalma unikális, és az is közös bennük, hogy képekben gazdag, látványos nyomdai megjelenést kaptak.
Bízunk benne, hogy így még szélesebb körökhöz eljutnak, hasznos olvasást, eredményes kutatást kívánunk!

 

 

Hírek: 
kalocsakfl

Limai Szent Róza emlékezete Vasváron

1 hónap ago

A vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény kiállításán egy különösen szép barokk festmény látható a rend női ágának egyik – elsősorban spanyol nyelvterületen – kiemelten tisztelt szentjéről, Limai Szent Rózáról. A napokban Vasváron járt Edgard Pérez Alván, a Perui Köztársaság magyarországi nagykövete, hogy megtekintse a képet és tisztelegjen Szent Róza emléke előtt.

Nyilvánosság és az I. vatikáni zsinat - előadás konferencián (2024.05.14.)

1 hónap ago

2024. május 14-én Nyilvánosság. Reprezentációk, hatások és kihívások címmel rendeztek tudományos konferenciát Budapesten, a Tomori Pál Főiskolán. A program részeként hangzott el Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) előadása Nyilvánosság és az I. vatikáni zsinat címmel, melynek vetített vázlatát pdf formában elérhetővé tesszük.
A témáról röviden: a 19. századi egyháztörténet meghatározó eseménye volt az I. vatikáni zsinat, mely a kor sajtójának, a rendszeresen megjelenő tudósításoknak köszönhetően Európa-szerte nagy figyelmet kapott. Minden bizonnyal ennek is szerepe volt abban, hogy a zsinat éles politikai és közéleti viták kereszttüzébe került, és ennek hatásai alól a magyarországi püspökök sem vonhatták ki magukat. A háttérben a nyilvánosság szerepének, jellegének változása állt, amely immár nem csak tükre volt az eseményeknek, hanem szinte azok alakítójává vált, és furcsa helyzeteket eredményezett. A történteket ezúttal a sajtóban ellentétesen megítélt két magyar főpap, Haynald Lajos kalocsai érsek és Jekelfalussy Vince székesfehérvári püspök életútját és zsinati szerepét követve próbáljuk áttekinteni és értékelni.

Hírek: 
kalocsakfl