Négy Árpád-kori oklevél konzerválása

2 hét 5 nap ago

Az idei évben ünnepeljük a pannonhalmi harmadik templom felszentelésének nyolcszázadik évfordulóját. A Bazilika 800 emlékév keretében kiállítással tisztelgünk az építtető Uros apát előtt. A kiállítás előkészületei során konzerváltunk négy olyan oklevelet, amely szerepet kap a tárlaton.

Boros Zoltán

Megbeszélés Pannonhalmán Szent Lőrinc támogatásával

2 hét 6 nap ago

Február 7-én mintegy húsz egyházi levéltáros gyűlt össze, hogy szakmai megbeszélést folytasson Pannonhalmán. A nagyrészt a Dunántúlról érkező kollégák a közös egyházi levéltári honlap (Matricula) aktuális kérdéseiről, az anyakönyvi adatbázisról, a nagyobb szakmai projektekről, a könyvkiadási folyamatokról folytatott eszmecserét. A napközi imaóra és az ebéd után látogatást tettek Ravazdon, a főapátság sörfőzdéjében, ahol megismerkedtek a belga típusú apátsági söröket készítő manufaktúra tevékenységével. A termékek közül többet meg is kóstolhattak.

Boros Zoltán

Megjelent a Collectanea Sancti Martini X.

3 hét 2 nap ago

A Pannonhalmi Főapátság Gyűjteményeinek Értesítője hagyományosan bencés rendtörténettel foglalkozó és a rendi gyűjteményekhez kapcsolódó írásokat közöl. A 2023 decemberében megjelent kötet egyik tanulmányában olyan kódexlapokkal ismerkedhetünk meg, amelyek egy 14. század elején, valószínűleg a tihanyi scriptoriumban írt kottás misekönyv részei voltak és amelyekbe egy török kori tihanyi várkapitány számadáskönyvét kötötték.

Boros Zoltán

We Visited the Greek-Catholic Museum

3 hónap ago

The Museologists’ Association of Christian Churches, the National Centre for Catholic Collections and the National Committee for Ecclesiastical Art and Monuments held their day of professional discussions in the Greek-Catholic Museum, Nyíregyháza on 16 November. Guided by Irén Szabó, Director, the experts coming from the country’s different parts visited the museum’s exhibitions, and they were introduced to the museum’s creation, collections and plans in an informal discussion.

Boros Zoltán

Uradalomtörténei konferencia Gödöllőn

3 hónap ago

2023. november 22-én rendezte meg a Magyar Uradalomtörténeti Társaság a 11. Országos Uradalomtörténeti Konferenciát Gödöllőn, a MATE Szent István Campusán. Négy év kényszerű szünet után találkoztak ismét a téma iránt érdeklődő kutatók, akik a Petőfi 200 jubileumi emlékévhez kapcsolódva az allodiális gazdálkodás reformkori sajátosságait helyezték előadásik középpontjába, de a vendégelőadók révén más érdekes témák is napirendre kerültek.

Boros Zoltán

Grúz egyházi delegáció látogatása

3 hónap 1 hét ago

November 21-én grúz egyházi delegáció látogatott Pannonhalmára, melynek vezetője Theodore Chuadze, Akhaltsikhe és Tao-Klarjeti metropolitája volt. Rajta kívül Gerasim Sharashenidze, Saba Zaza Gigiberia, Amiran Gvazava metropoliták és Gia Zviadadze protopresbiter érkezett a főapátságba. A vendégek megtekintették a monostort, a kincstárt, a bazilikát, ahol egy rövid orgonakoncertet is meghallgathattak, részt vettek a napközi imaórán és együtt ebédeltek a bencés közösséggel. A levéltárban Dénesi Tamás, a könyvtárban Ásványi Ilona kalauzolta őket.

Boros Zoltán

A Görögkatolikus Múzeumban jártunk

3 hónap 1 hét ago

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ és az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács november 16-án Nyíregyházán, a Görögkatolikus Múzeumban tartotta szakmai napját. Az ország különböző pontjairól érkező szakemberek Szabó Irén igazgató vezetésével megtekintették a múzeum kiállításait és kötetlen eszmecsere során ismerhették meg a múzeum létrejöttét, gyűjteményeit, terveit. Terdik Szilveszter a Papnevelő Intézet kápolnájában, majd az újonnan kifestett Belvárosi Görögkatolikus Székesegyházban kalauzolta a kollégákat.

Boros Zoltán

Bazilika 800 – Novák Katalin látogatása

3 hónap 2 hét ago

A Pannonhalmi Főapátság Szent István korában épült templomát 1137 előtt egy tűzvész következtében fel kellett újítani. A II. Béla és Dávid apát idején történt restaurálást az 1210-es években újabb nagyszabású építkezés követte. Uros apát temploma éppen nyolcszáz éve, 1224-ben készült el és II. András jelenlétében szentelték fel.

Boros Zoltán

Basilica 800 – Katalin Novák’s Visit

3 hónap 2 hét ago

Due to a conflagration, the church of the Pannonhalma Archabbey built in the age of Saint Stephen had to be restored before 1137. The restoration that took place in the period of Béla II and Abbot David was followed with another large-scale process of construction in the 1210s. The church of Abbot Uros was completed just 800 years ago in 1224, and it was consecrated in the presence of King Andrew II.

Boros Zoltán
Ellenőrizve
21 perc 37 másodperc ago
Feliratkozás a következőre: Pannonhalmi Főapátsági Levéltár hírcsatorna