Egyházi levéltárosok és muzeológusok vándorgyűlése Pápán

1 hét 6 nap ago

Az egyházi gyűjteményi egyesületek minden évben nyár elején tartják háromnapos vándorgyűlésüket. A Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete (EME) – a szokásos módon – idén is együtt rendezte meg közös konferenciáját, Pápán. A mintegy 80 résztvevőt megmozgató rendezvényt június 26–28. között a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei látta vendégül.

Boros Zoltán

Az OSZK-ban jártunk

2 hét 4 nap ago

A pannonhalmi kulturális terület (könyvtár, levéltár, múzeum, kulturális iroda) vezetői június 7-én az Országos Széchényi Könyvtárba látogattak. Megtekintették Az idő arcai című kiállítást – amelyen a Pannonhalmi hóráskönyv is kiállításra került –, majd az ottani kollégák az Apponyi-teremben bencés vonatkozású kódextöredékeket, ősnyomtatványokat és kéziratokat mutattak be számukra. Az együttlétet baráti beszélgetés zárta.

Boros Zoltán

Győri levéltárosok Pannonhalmán

1 hónap ago

Június 11-én győri kollégákat láttunk vendégül. A MNL Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának munkatársai egésznapos baráti látogatásra érkeztek, melynek keretében megtekintették levéltárunkat, könyvtárunkat és időszaki kiállításunkat. A monostor és a múzeum kevésbé látogatott tereit (refektórium, ásványtár, kincstár, ikongyűjtemény) is megismerhették és részt vettek a szerzetesi zsolozsmán. Az együttlétet a gyógynövénykertben, illetve a Pausa cukrászda teraszán zártuk.

Boros Zoltán

Kódexkutatók látogatása Pannonhalmán

1 hónap ago

A HUN-REN-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport munkatársai június 11-én Pannonhalmára látogattak, hogy megtekintsék az Uros apát és műve címmel rendezett időszaki kiállításunkat. A budapesti kollégák megnézték a Múzeum közelmúltban átadott ásványtárát és kincstárát is.

A munkacsoportról és munkájáról itt olvashatunk.

Boros Zoltán

Kolozsvári egyetemisták látogatása

2 hónap ago

Május 9-én a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem szakos (magyar és román) hallgatói Nagy Róbert-Miklós egyetemi docens vezetésével immár sokadik alkalommal keresték fel levéltárunkat. A látogatásra szokás szerint bécsi és budapesti levéltári program között került sor. A csoportot több tanár is elkísérte, többek között Rüsz-Fogarasi Enikő dékánhelyettes. Vendégeink az apátságot, illetve az Uros apát és műve című időszaki kiállítást is megtekintették.

Boros Zoltán

Sienai oklevelek Pannonhalmán

2 hónap 1 hét ago

Az Uros apát és műve című időszaki kiállításon három olyan oklevél is látható, amelyet a sienai állami levéltárban őriznek. Az okleveleket Cinzia Cardinali, az intézmény igazgatója kísérte Pannonhalmára, ahol levéltárunkat is felkereste.

Boros Zoltán

Bazilika800 – Kiállítás Uros apátról és művéről

2 hónap 2 hét ago

Április 27-én nyílt meg a Pannonhalmi Főapátság idei időszaki kiállítása, amely a Bazilika800 emlékév központi eleme. Az Uros apát és műve című kiállítás kurátorai Szovák Kornél történész és Takács Imre művészettörténész. A főapátsági kiállítótérben megtekinthető tárlatot Maróth Miklós akadémikus nyitotta meg.

 

Boros Zoltán

Uros apát és műve - kiállításkatalógus

2 hónap 2 hét ago

Az idei pannonhalmi időszaki kiállítás április végi megnyitójára jelent meg a tárlat katalógusa Uros apát és műve – Egy tevékeny élet Szent Márton szolgálatában címmel. A kötetet a kiállítás kurátorai, Szovák Kornél és Takács Imre szerkesztették.

A kötetben a kiállításon bemutatott írásos dokumentumok (nagyrészt a levéltárunkban őrzött oklevelek és a Liber ruber), valamint tárgyi emlékek részletes ismertetése mellett több tanulmány járja körül Uros személyiségét és tevékenységét.

Boros Zoltán

Fenntartható katolikus iskolák

2 hónap 3 hét ago

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) és a PPKE Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont 2024. április 17-én a Fenntartható Katolikus Iskolák, A katolikus egyházi iskolák fenntarthatóságának kérdései a múltban címmel tartott konferenciát a Ludovika Campuson.

Boros Zoltán

Húsvéti vendégek a pannonhalmi levéltárban

3 hónap 1 hét ago

A pannonhalmi szerzetesközösség több mint fél évszázada nyitja meg kapuit hívő világiak előtt, hogy a Szent Három Napot együtt ünnepeljék. A húsvéti találkozás elsősorban a közös imádságról és az egyéni elmélyülésről szól, amelyet spirituális programok kísérnek. Idén – több más program mellett – a levéltár-pedagógiai teremben rendezett előadás keretében a 800 éves harmadik pannonhalmi templom építtetőjével, Uros apáttal is megismerkedhettek az érdeklődők. A Levéltárunkban őrzött nagyszámú oklevél révén ugyanis Uros apát az Árpád-kor legjobban ismert egyházi személyisége.

Boros Zoltán

Easter Guests in Our Archives

3 hónap 1 hét ago

The monastic community in Pannonhalma has opened their gates in front of the faithful lay people for more than fifty years so that they could celebrate the Paschal Triduum together. The Eastre meeting primarily emphasises shared prayers and private composedness in the context of spiritual programmes. This year, among many other programmes, within the framework of a presentation in the archival-pedagogic room, our interested guests could get acquainted with Abbot Uros, the builder of the 800-year-old third church in Pannonhalma.

Boros Zoltán

The Best Pupils of the History Competition Visited Our Archives

3 hónap 2 hét ago

The finals of the 23rd Cultura Nostra History Competition of the Carpathian Basin was held in the Archabbey on 26 March. This year, the theme of the contest organised by the Rákóczi Association and the Pannonhalma Archabbey was the history of Hungary in the Arpadian Age. The reason for this was provided by the fact that the third monastic church in Pannonhalma celebrates the 800th anniversary of its consecration this year. Six hundred secondary school pupils of the Carpathian Basin took part in the programme.

Boros Zoltán

Történelmi verseny lejobbjai látogattak levéltárunkba

3 hónap 2 hét ago

A 23. Cultura Nostra Kárpát-medencei Történelmi Verseny döntőjét március 26-an rendezték a Főapátságban. A Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság által szervezett vetélkedő témája idén: Magyarország története az Árpád-korban. Ennek apropóját az adta, hogy a harmadik pannonhalmi szerzetestemplom ebben az évben ünnepli felszentelésének 800. évfordulóját. A rendezvényen kétszáz Kárpát-medencei középiskola hatszáz diákja vett részt. A döntőn a tizenegy legjobb eredményt elért csapat mérte össze tudását, közülük a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata lett az első.

Boros Zoltán
Ellenőrizve
3 óra 57 perc ago
Feliratkozás a következőre: Pannonhalmi Főapátsági Levéltár hírcsatorna