Fraknói-díjat kapott a KFL munkatársa (2023.11.28.)

2 nap 10 óra ago

2023. november 28-án Budapesten, a Damjanich utcai D50 Rendezvényközpontban adták át a Fraknói Vilmos-díjakat, az eseményről a Magyar Kurír Katolikus Hírportál részletesen beszámolt "Négyen vehették át a Fraknói Vilmos-díjat Budapesten" címmel.
A 2023-as díjazottak között volt Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) vezetője. Laudációjában hangsúlyosan értékelték a több évtizedes egyházi levéltáros munkát: az egyháztörténeti források feltárását, a tömegessé vált család- és helytörténeti kutatások segítését, az E-kutatás tartalomszolgáltatás létrehozását és az egyházi levéltáros kapcsolatok építését.
Az idei díjátadó érdekessége, hogy a díjazottak között két egyházi levéltáros is volt, Lukácsi Zoltán atya ugyanis 2000-2010 között a Győri Egyházmegyei Levéltár egyik újjászervezője és első igazgatója volt. Az eseményről így a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesületének (MELTE) honlapja is hírt adott "Fraknói Vilmos-díjat kapott Lakatos Andor és Lukácsi Zoltán" címmel.

Hírek: 
kalocsakfl

Hozd képbe a családodat! - családkutató műhely alakult Kecskeméten (2023.11.09.)

2 hét 3 nap ago

2023. november 9-én Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely alakult Kecskeméten, a Széchenyi István Közösségi Házban, ahol a jövőben havi rendszerességgel tartanak majd hasonló szakmai programokat-találkozókat a CédrusNet Kecskemét és a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében.
Az első alkalomra összegyűlt, lelkes résztvevők számára Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) is előadást tartott "Családkutatások az utóbbi három évtizedben - levéltáros szemmel" címmel.
A példaértékű kezdeményezésről beszámoló jelent meg a CédrusNet Kecskemét honlapján "Hozd képbe a családodat!" címmel, az eseményről a BAON Bács-Kiskun Vármegyei hírportál is beszámolt november 11-én. A műhely munkájába a kecskeméti Neumann János Egyetem is bekapcsolódik, az eddigi tapasztalatok alapján tehát széles körű összefogásra-együttműködésre van remény-lehetőség.

Hírek: 
kalocsakfl

BFL-munkatárs Kalocsán (2023.11.07.)

3 hét 2 nap ago

2023. november 7-én levéltárunkban járt Győrffy Szabolcs főosztályvezető-helyettes, Budapest Főváros Levéltára (BFL) digitalizáló műhelyének vezetője. A látogatás célja szakmai konzultáció volt, melynek keretében segítséget kaptunk egy speciális digitalizáló eszközünk szoftveres környezetének megújításában.
Nagy méretű, egyedi dokumentumok digitalizálására alkalmas "térkép-szkennerünk" működése a számítógépes hardverek és operációs rendszerek változása miatt bizonytalanná vált, és mivel a BFL digitalizáló műhelyében is hasonló eszközt használnak, tőlük kértük tapasztalataik és megoldási javaslataik megosztását.
Győrffy Szabolcs közreműködésével régi szkennerünk használata a napjainkban jellemző számítógépes környezetben, újabb munkaállomásainkon is lehetségessé vált, bízunk benne, hogy ez a változás stabil működést eredményez a következő években.
Ezúton is köszönjük Szabolcs és a BFL önzetlen segítségét!

Hírek: 
kalocsakfl

Előadás a családkutatás lehetőségeiről - Kutatók Éjszakáján (2023.09.29.)

2 hónap ago

2023. szeptember 29-én Miskén, a falu közösségi házában tartott előadást Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) Genealógia 2023. Mit érdemes tudni a családkutatásról? címmel, az előadás vetített vázlatát honlapunkon is elérhetővé tesszük.
Az elmúlt évtizedekben közkedvelt tevékenységgé vált Magyarországon is a családkutatás, s a helytörténettel együtt a 21. század egyik legjellemzőbb történeti érdeklődési területévé vált. Ezt a tömeges kutatói igényt a közgyűjteményeken túl számos szervezet és egyre több online szolgáltatás próbálja kielégíteni, a kutatás módszerei, lehetőségei szinte évről-évre változnak, gazdagodnak. Az előadás az említett témákon túl a miskei forrás-adottságokra, s a családkutatás közösségteremtő, közösségeket erősítő szerepére is kitért. A programot helyi kutatók hozzászólásai, élménybeszámolói is gazdagították.

 

 

Hírek: 
kalocsakfl

Jezsuita névjegyzékekről, jubileumi konferencián - előadás (2023.09.29.)

2 hónap ago

Szeptember végén jubileumi konferenciát rendeztek Budapesten JEZSUITA - PRAY - KÓDEX címmel, a Jézus Társasága feloszlatásának 250. és Pray György születésének 300. évfordulóján. A két napos programnak az ELTE Egyetemi Könyvtár és az Országos Széchényi Könyvtár adott helyet. A program részeként, 2023. szeptember 28-án hangzott el a KFL munkatársa, Lakatos Adél levéltáros előadása Jezsuita névjegyzékek a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár kézirattárában címmel. Az előadás Kacskovics Bálint (1726-1815) jezsuita szerzetes, a rend egyik szorgalmas krónikásának Kalocsán őrzött hagyatékából ismertette a rend tagjaira vonatkozó névjegyzékeket, életrajzi adatgyűjtéseket. Az előadás vetített vázlatát honlapunkon is elérhetővé tesszük.

Hírek: 
kalocsakfl

Az Árkádia-mozgalom és Patachich Ádám érsek - tanulmány megjelenése (2023.08.22.)

3 hónap 1 hét ago

A közelmúltban jelent meg a Magyar Egyháztörténeti Vázlatok 2023. évi 1-2. száma, melynek 79-99. oldalán kapott helyet Lakatos Adél levéltáros (KFL) írása Az Árkádia-mozgalom hatásai báró Patachich Ádám életében (1716-1784) címmel. A tanulmány szövegét honlapukon, az Olvasósarokban is közzé tesszük.

Hírek: 
kalocsakfl
Ellenőrizve
2 óra 6 perc ago
  Intézményünk a kalocsai érsekség (ma: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) történeti levéltára. Elsősorban a néhai Bács-Bodrog és a jelenlegi Bács-Kiskun megyék területének (a Duna-Tisza közének) egyháztörténeti, helytörténeti és családtörténeti kutatói találnak nálunk hasznos adatokat.   Tovább >>        
Feliratkozás a következőre: Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár hírcsatorna