A veszprémi zsinati könyv bemutatója

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár 2017. szeptember 29-én 15.30-kor a veszprémi Szaléziánum épületében (Vár utca 31.) tartja Gárdonyi Máté: Egyházmegyei zsinatok és tanácskozások Veszprémben című kötetének bemutatóját. A kiadványt Dr. Adriányi Gábor akadémikus és Dr. Balogh Margit sorozatszerkesztő mutatják be. A könyv a rendezvény után a helyszínen megvásárolható.

Egyháztörténeti kutatások a Nyugat-Dunántúlon

A Magyar Történelmi Társulat Szombathelyi Regionális Csoportja tudományos konferenciát és könyvbemutatót rendez Egyháztörténeti kutatások a Nyugat-Dunántúlon címmel.

A konferencia időpontja: 2017. szeptember 28. csütörtök, 13 óra
Helyszíne: ELTE Savaria Egyetemi Központ, D épület, földszinti I. előadóterem (Szombathely, Berzsenyi tér 2.)

A konferencia programja:

A Váci egyházmegye zsinati könyve

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet gondozásában megjelent A Váci egyházmegye zsinatai és papi tanácskozásai a 19. és 20. században című kötet, amely a Magyar Történelmi Emlékek – Okmánytárak – Egyháztörténeti Források című sorozat 14. darabja. A mintegy 576 oldalas könyvben szereplő zsinati dokumentumokat Lénár Andor történész állította össze és jegyzetelte, valamint a bevezető tanulmányt is ő írta.

Forráskiadványsorozat a magyarországi katolikus zsinatokról

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központjának A magyar katolikus egyház zsinatai és nagygyűlései (1790–2010) című kutatási programja 2012-ben célul tűzte a 19. és 20. századi magyarországi nemzeti, egyháztartományi és egyházmegyei zsinatok, valamint a katolikus naggyűlések iratainak kiadását. A forráskiadványsorozatból 2015-től kezdve eddig a következő kötetek jelentek meg a Magyar Történelmi Emlékek Okmánytárak sorozatában, az Egyháztörténeti források című alsorozatban:  

 

Egri egyházmegyei zsinatok (könyvbemutató Egerben)

Az Egri Főegyházmegyei Levéltár 2016. október 5-én 15 órától, az Egri Érseki Látogatóközpontban (Széchenyi utca  3.) mutatja be Tengely Adrienn könyvét:

 

Az 1931. és az 1942. évi egri egyházmegyei zsinatok

(Magyar Történelmi Emlékek, Okmánytárak, Egyháztörténeti Források, 3).

 

Köszöntőt mond Ternyák Csaba egri érsek. A sorozatot bemutatja Balogh Margit tudományos főmunkatárs (Magyar Tudományos Akadémia, Történettudományi Intézet). A kötetet bemutatja Adriányi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, professor emeritus (Bonni Egyetem).

 

Feliratkozás a következőre: zsinati könyv