Félmillió kutatási témaválasztás honlapunkon... (2024.04.12.)

3 nap 15 óra ago

Havonta közzétett E-kutatási statisztikai adataink frissítése során vettük észre, hogy az E-kutatási témaválasztások összesített száma az elmúlt napokban lépte át a félmilliót. Ez a szám az online kutatási szolgáltatás nyitólapjainak használatára jellemző, és ott általában egy-egy település-plébánia választását jelenti (melynek állományában azután a dokumentumok böngészése megkezdődik). A levéltárakban történő, hagyományos kutatásoknál ez kb. a kutatási kérőlapok leadásának felel meg, azzal a kitétellel, hogy a digitális gyűjteményben egy-egy ilyen böngészés általában több levéltári állományt, gyakran több őrzőhelyet is érint.
14. éve működő E-kutatás szolgáltatásunkban a témaválasztások napi átlaga 103 (valamennyi naptári nappal, vagyis "non-stop" számítva). Helyi forgalomban, munkanapokkal kalkulálva ez arányosan kb. 150 témaválasztást jelentett volna, és naponta 40-50 kutatót kellett volna fogadnunk, 4-5 tonna irat megmozgatásával. Két-három levéltáros munkatárssal, kutatószobánk méreteit is figyelembe véve (ahol max. három főt tudunk egyszerre kiszolgálni), ez nyilvánvalóan lehetetlen lett volna.
Hagyományosan, helyben az online kutatóforgalom töredékét tudtuk volna csak kiszolgálni, így viszont a kutatások intenzitása kb. ötvenszeresére nőtt. Az E-kutatás jelentősége állományvédelmi szempontból is óriási: az említett forgalomnövekedés ui. az eredeti iratok mozgatása, használata nélkül történt.

Hírek: 
kalocsakfl

Az egyházi levéltárak online kutatási lehetőségeiről – előadás Kecskeméten (2024.03.07.)

1 hónap 1 hét ago

A kecskeméti Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely rendezvényén, 2024. március 7-én hangzott el Lakatos Andor levéltárvezető (KFL) előadása Kutatási lehetőségek az egyházi levéltárakban címmel.
A négy hónapja alakult műhely tagjai kéthetente gyűlnek össze, tevékenységükben a családkutatás és a helytörténet is hangsúlyos. Ez alkalommal az egyházi levéltárak forrásainak feltárásáról, és az online kutatói szolgáltatásokról tájékozódhattak a résztevők.
A csoport tevékenységét a Cédrusnet Kecskemét Program, és a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) is támogatja, rendezvényeiket a Széchelyi István közösségi házban tartják, a rögzített előadások felvételei elérhetők a CédrusNet Kecskemét honlapján.

Hírek: 
kalocsakfl

Könyv jelent meg a bajai temetőkről (2024.02.22.)

1 hónap 3 hét ago

Bajai sírkertjeink, neves elődeink címmel igényes, színes képekkel gazdagon illusztrált könyv jelent meg a Bajai Városvédő és -szépítő Egyesület (BVSZE), valamint a Türr István Múzeum kiadásában, Baján. A több szerzős, számos közreműködővel készült kötet kezdeti célja a bajai hírességek nyughelyeinek bemutatása volt, de a vállalkozás szépen bővült a temetők történetének, a helyi temetkezés múltjának feltárásával, régészeti adatokkal, hasznos térképekkel-ábrákkal, névmutatóval stb. A kiadványt a téma iránt érdeklődők, helytörténészek és családkutatók is haszonnal forgathatják, mindannyiuk figyelmébe ajánljuk.

Bajai sírkertjeink - könyvrészlet (impresszum, bevezető, tartalomjegyzék)

Kothencz Kelemen könyvismertető írása (a szöveg a Bajai Honpolgárban is megjelent)

Hírek: 
kalocsakfl

Szakmai beszámoló a KFL 2023. évi működéséről (2024.02.09.)

2 hónap ago

Elkészült intézményünk 2023-as szakmai beszámolója, melynek szövegét honlapunkon is elérhetővé-letölthetővé tettük A Levéltár/ Tevékenység, feladatok/ Szakmai beszámolók oldalon, pdf formátumban. A beszámoló terjedelme 5 oldal, főbb pontjai a következők:

1.) Az állomány gyarapodása, mozgása, változásai
2.) Állományvédelem, restaurálás
3.) Feldolgozó munka (iratrendezés, segédletkészítés, digitalizálás)
4.) Kutató- és ügyfélszolgálat
5.) Szakmai kapcsolatok, publikációk, honlap
6.) A működés személyi- és tárgyi feltételei, pályázatok-támogatások

Az alábbiakban a Kutató- és ügyfélszolgálatra vonatkozó részt idézve adunk rövid tartalmi ízelítőt:

Intézményünk munkanapokon (H-P) 8-16 óra között volt nyitva, és a nyitvatartási időben, általában előzetesen egyeztetett időpontokban fogadtuk kutatóinkat. 2023-ban személyesen 11 kutató jött el Kalocsára, ők összesen 23 esetben kerestek fel bennünket. Sajnos megállapítható, hogy a helyi kutatóforgalomban a COVID által sújtott időszak törést jelentett, a forgalom azóta sem állt helyre, jelentős mértékben elmarad a korábbi időszak adataihoz képest. Az interneten viszont továbbra is kiemelkedő érdeklődést tapasztaltunk: e-kutatás szolgáltatásunkat 924 regisztrált kutató vette igénybe, ők összesen 11.014 alkalommal használták kutatás céljából honlapunkat, ez átlagosan, naponta 30 kutatást jelentett (az átlagot 365 napra kalkuláltuk, az e-kutatásban ui. nincsen szünnap, sőt a fogalom nagy része jellemzően az intézményes zárva tartási időkre esik, nagyon sokan esténként, hétvégenként kutatnak). A látogatójegyek és az e-kutatási regisztrációk összesített száma meghaladja a kilencszázat (935), s a kutatási esetek összesített végeredménye tizenegy-ezer (11.037).
Az előző három évhez hasonlóan 2023 végén is 10 nyílt kutatónappal ünnepeltünk, ezzel az ingyenes kutatási lehetőséggel 497-en éltek, érezhetően nagy az igény, hogy e-kutatóink rendszeresen visszatérjenek, néhány adatnak utána nézzenek, ill. betekintve tájékozódjanak a gyarapodó digitális állományról és az új kutatási lehetőségekről.
Az év során 70 alkalommal végeztünk adatkeresést ügyfeleink számára, az ügyfélszolgálat, valamint szakmai kapcsolataink során több mint 3 ezer digitális fájlt (jpg és pdf dokumentumokat) adtunk át levéltári forrásainkról, és 90 anyakönyvi kivonatot készítettünk. Tájékoztató- és ügyfélszolgálati munkánk során, valamint szakmai munkánk részeként összesen több mint ezer e-mail levelet küldtünk, általában válaszként a különféle megkeresésekre.

 

kalocsakfl

Kalocsai e-kutatásról a Családfa Magazin újévi számában (2024.01.26.)

2 hónap 2 hét ago

Tudomásunk szerint első alkalommal került egy magazin címlapjára régi levéltári raktárunk képe, a Családfa - Családtörténeti Magazin 2024/1. száma így már ránézésre is meglepetés volt a számunkra. Természetesen nem csak a raktárba pillanthatunk be a lap segítségével, ebben a számban kapott helyet a kalocsai e-kutatás és Matricula-Historia-online szolgáltatásunk történetének, tartalmának ismertetése.
Az írást pdf-formátumban tesszük elérhetővé honlapunkon, a tavaly indult, hiánypótló Családfa Magazint pedig kutatóink figyelmébe ajánljuk!
Lakatos Andor: E-kutatás Kalocsán: a Matricula-Historia-online (Családfa - Családtörténeti Magazin 2024. II. évf. 1. szám, 50-55.o.)

Hírek: 
kalocsakfl

Több mint ötszáz e-kutatóval ünnepeltünk... (2024.01.04.)

3 hónap 1 hét ago

Levéltárunkban az elmúlt év végén is tíz nyílt e-kutatónappal ünnepeltünk, melynek keretében 497 ingyenes regisztrációt fogadtunk. A már hozzáféréssel rendelkező, korábban regisztrált kutatóinkkal együtt így összesen 523 fő volt aktív az említett időszakban. Kutatóink 1515 esetben léptek be honlapunkon, az e-kutatási esetek napi átlaga 151,5 volt. A legnagyobb fogalmat december 28-án regisztráltuk, aznap 180 vendéget fogadtunk virtuális kutatószobánkban.
A legtöbben tájékozódásra, betekintésre használták a lehetőséget, erre utal, hogy 254 felhasználó csak egyszer lépett be. De jelentős volt azok száma is, akik rendszeresen vették igénybe a szolgáltatást, 115 fő ugyanis 5-nél több alkalommal kutatott, közülük negyvenen "napi szinten" (9-10 alkalommal) dolgoztak. Az egy kutatóra eső belépések átlaga így 2,89 volt.
E-kutatóink összesen több mint 31 ezer alkalommal nyitották meg egy-egy plébánia/település oldalait,  és tizenkét településnek volt 500 feletti a látogatottsága (Kalocsa, Ada, Zenta, Kecskemét, Csantavér, Topolya, Bátya, Zombor, Horgos, Baja, Bácsalmás, Hajós).
A forgalom tehát összességében igen jelentős volt, és számos hasznos visszajelzést kaptunk a kutatható tartalommal kapcsolatban is, ezúton is köszönjük kutatóink érdeklődését, figyelmét!

Hírek: 
kalocsakfl
Ellenőrizve
1 óra 4 perc ago
  Intézményünk a kalocsai érsekség (ma: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) történeti levéltára. Elsősorban a néhai Bács-Bodrog és a jelenlegi Bács-Kiskun megyék területének (a Duna-Tisza közének) egyháztörténeti, helytörténeti és családtörténeti kutatói találnak nálunk hasznos adatokat.   Tovább >>        
Feliratkozás a következőre: Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár hírcsatorna