Digitális forráskiadvány Shvoy Lajos amerikai útjáról

Megjelent a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár új, DVD-ROM formájú digitális forráskiadványa, amelynek címe Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök amerikai útja, 1937. A kiadvány sajtótájékoztatójára és a szakmai bemutatójára 2013. február 8-án (péntek) 16 órakor kerül sor Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban. Köszöntőt mond Spányi Antal székesfehérvári püspök. A forráskiadványt bemutatják a szerkesztők: Mózessy Gergely és Nádasi Richárd.

Shvoy Lajos székesfehérvári megyéspüspök 1937-ben Szabó János svábhegyi plébános és gróf Wenckheim Frigyes jáki apát társaságában utazott az Amerikai Egyesült Államokba, hogy a magyar katolikus püspöki kar megbízásából meghívja az amerikai katolikusokat a következő évben Budapesten megrendezésre kerülő XXXIV. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A püspök útjának célja volt az is, hogy meglátogassa az Amerikában élő mintegy 500 000 magyar katolikus hívő közösségeit és megismerje azok helyzetét, problémáit. A külföldi magyarok lelkigondozását magára vállaló Szent László Társulat egyházi elnökeként kereste a kapcsolatot az amerikai hierarchia tagjaival a magyar hívek helyzetének javítása érdekében.

Tengeri utunk 15.908,68 km volt, Amerikában 29.780 km-t tettünk meg, tehát összesen 45.668,68 km-t utaztunk.” [...] „A sok csomagolás és utazás következtében tönkrement egy lila és egy fekete reverendám, egy felöltőm, egy nadrágom – de megérte, mert csaknem minden magyar plébániát meglátogattunk.

A kiadvány ennek az útnak válogatott forrásait adja közre. Köztük elsőként azt az egykorú filmet, melyet a püspök útitársa, Szabó János készített. A film első része a püspök missziós útját követi, a második része a korabeli amerikai mindennapi életbe nyújt bepillantást.