Honlap
Cím2001 Szentendre, Pátriárka u. 5.
Telefon(26)312-399
Fax(26)312-399
E-mailserbmus(contra)serb.t-online.hu
Nyitvatartáskedd-péntek 10–12 óra (előzetes bejelentkezéssel)

Az egyházmegye története

A levéltár története [ Segédletek ]

Munkatársak

Az egyházmegye története

A budai görögkeleti (pravoszláv, ortodox) szerb püspökség a 15. században kezdett kialakulni az ipeki szerb patriarkátus (autokefál szerb egyház) kánoni fennhatósága alatt. Az első név szerint ismert budai szerb ortodox püspök, Száva archiepiscopus volt aki a 15. század második negyedében tevékenykedett. Számottevőbb adatok a budai görögkeleti szerb püspökről a 16–17. századból valók A szerbek 1690 utáni tömeges magyarországi betelepülése nyomán 1692-ben Szentendre, ill. Buda székhellyel az uralkodó elismerte a püspökség hivatalos fennállását, majd 1732-ben egyesítették a mohácsi, dunaszekcsői és szigetvári görögkeleti szerb püspökségekkel. A püspökség az I. világháborúig a karlócai szerb érsekség, azóta a belgrádi görögkeleti szerb patriarkátus fennhatósága alatt áll. A 19. század közepétől a püspökök a téli hónapokban Budán, a püspöki palotában laktak, tavasztól őszig azonban Szentendrén tartózkodtak, ahol egyébként a hivataluk is működött.

lapkezdet

A levéltár története

A levéltár 1970 óta szaklevéltárként működött, 1979-től a Szerb Egyházművészeti és Tudományos Gyűjtemény kezelte. 1995-től nyilvános magánlevéltár. Terjedelme meghaladja a 240 iratfolyómétert, és a 17. századtól kezdődően őriz iratokat. A püspökség központi szerveinek egyházigazgatási, bíráskodási, iskolai iratain túl megtalálhatóak egyházközségek és esperességek beszállított anyagai is. Igen jelentős forrásértékű az egyházközségek anyakönyveinek gyűjteménye (1725-től kezdődően).

Nyomtatott segédletek
  • A baptista, görögkeleti, izraelita és unitárius egyházak levéltári anyagának fondjegyzékei , szerk. Dóka Klára, Budapest, 1986 (Magyarországi egyházi levéltárak fondjegyzékei, 4), 9-21.
  • Бошко Ћенић, Славица Тимотијевић, Вера Филиповић, Водич Архива православне епархије будимске, Београд, 2006. – Levéltári vezető, fond és állományjegyzék.

2008. lapkezdet