Sopron-2016-fejlec-IMG_9308.jpg

Időpont: 2016. július 4–6. (hétfő–szerda)

Helyszín: Sopron, Evangélikus gyülekezeti ház (Színház utca 27.).

Program

július 4. hétfő

 • 10:00 érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása (LUK-VUK)
 • 13:00 ebéd
 • 14:00 MELTE közgyűlés / EME közgyűlés (EgyH)
 • 16:00 Ökumenikus istentisztelet az evangélikus templomban (Tóth Károly evangélikus lelkész, Barna Máté OP katolikus lelkész, Ősz Sándor Előd református lelkész, Janka György görögkatolikus lelkész, orgonál Kertész Botond)
 • 17:00 Gyűjteménylátogatás (Soproni Evangélikus Gyűjtemények, MNL Győr-Moson-Sopron megye Soproni Levéltára)
 • 19:00 vacsora (EGyH). A jelenlévőket köszönti Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.
 • 20:00 Esti beszélgetés az egyházi levéltárak gazdasági helyzetéről. Vezeti: Vajk Ádám (Győri Egyházmegyei Levéltár)

július 5. kedd

Az egyházi levéltárak és múzeumok elmúlt 25 évének tapasztalatai) – konferencia (EgyH)

 • 9:00 Levéltári építkezések után (projektbeszámolók). Levezető: Czenthe Miklós. Előadók: Szabadi István (Tiszántúli Református Egyházkerület Központi Levéltára, Debrecen), Sipos Gábor (Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltára, Kolozsvár). Korreferátumok: Rétfalvi Balázs (Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár), Damásdi Zoltán (Pécsi Egyházmegyei Levéltár).
 • 10:00 Beszámoló az Arca/AtoM-projekt aktuális helyzetéről. Előadó: Koltai András (PMKL)
 • 10:15 szünet, kávé
 • 10:30 Egyházi múzeumok a rendszerváltás óta: Honnan hová jutottunk? Levezető: Harmati Béla. Előadók: Smohay András (Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum), Fogarasi Zsuzsa (Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma, Kecskemét) , Harmati Béla (Evangélikus Országos Múzeum). Az ezt követő kerekasztalbeszélgetés résztvevői az előadók és Krisch András (Soproni Evangélikus Gyűjtemények).
 • 12:00 ebéd (Deák étterem)
 • 13:00 Kerekasztal a magyar levéltárügy aktuális helyzetéről. Levezető: Szabadi István. Résztvevők: Gorjánác Rádojka (EMMI, Közgyűjteményi Főosztály, főtanácsos), Mikó Zsuzsanna (Magyar Nemzeti Levéltár, főigazgató), Kenyeres István (Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, elnök), Hermann István (NKA. közgyűjteményi kuratóriumi tag), Vajda Tamás (Magyar Főiskolai Levéltári Szövetség, elnök)
 • 14:30 Fiatal levéltárosok bemutatkozása (hely- és egyháztörténeti előadások). Levezető: Koltai András
  • Vass Csongor: Egyházi anyakönyvek, mint történeti források
  • Arató György: Sárkány János hűtlensége. Ecsetvonás a lipóti abszolutizmus dunántúli képéhez
  • Krisch András: A soproni németek kitelepítése, 1946
  • Orosz Krisztofer: A máramarosszigeti piarista iskola és rendház államosítása
 • 15:30 szünet
 • 15:45 Soproni városnézés, két csoportban
 • 19:00 vacsora (Deák étterem)
 • 20:00 Soproni borkóstoló és borbemutató (EgyH)

július 6. szerda

Szakmai kirándulás

 • 7:30 reggeli a szálláson, hidegcsomag átvétele (LUK-VUK)
 • 8:00 Indulás busszal a LUK-VUK kollégium előtt. Útvonal: Sopronbánfalva, Pálos kolostor – Lorettó, kegytemplom – [Stotzing, plábániatemplom] – Hof am Leithagebirge, Franz-Josef-Warte – Sopron.
 • 13:00 visszaérkezés Sopronba

Helyszínek

Evangélikus gyülekezeti ház, Színház utca 27. (EGyH).  [sopronigyujtemenyek.lutheran.hu]

A szállástól gyalog kb. 20 perc gyaloglással érhető el.

Nyugat-Magyarországi Egyetem, Legújabb Kollégium-Vadiúj Kollégium (LUK-VUK), Baross út 4-6.

A vasútállomásról a 10-es busszal közelíthető meg. Kertváros irány, Erzsébet kert megálló. Innen kb. 5 perc gyalog. A gyülekezeti háztól gyalog 20 perc. Elhelyezés 2+2 ágyas, fürdőszobás szobákban.

Deák étterem, Erzsébet u. 20. / Deák tér 23.

A gyülekezeti háztól gyalog 10 perc, és a szállástól is.

Soproni taxi

Sopronban a taxitársaságok kb. 1200 Ft/út tarifán szállítják az utasokat. Pl. Lővér taxi 99/333-333.

 

 

Költség

Jelentkezés: (a jelentkezési lap nem volt letölthető, az internetes böngészőben kell kitölteni, majd a „Küldés” dobozra kattintva véglegesíteni)

A résztvételi díj: 10 000 Ft, mely összegről a gyűjteményi intézmények vagy fenntartóik nevére számlát állítunk ki. Azok az egyesületi tagok, akik magánszemélyként fizetnek, és nem kérnek számlát, 5000 Ft-os, kedvezményes résztvételi díjat fizethetnek. A befizetés a helyszínen történik, illetve ugyanott átutalásos számla is kérhető.

Beszámoló

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) idei évi vándorgyűlését 2016. július 4. és 6. között ismét együtt tartotta az Egyházi Muzeumok Egyesületével (EME). Az esemény színhelye Sopron volt, házigazdája pedig a Soproni Evangélikus Gyűjtemények volt. Krisch András levéltáros és Tóthné Szlavkovszky Mariann muzeológus mindent megtettek a konferencia sikeréért, a résztvevők ellátásért és azért, hogy megszerettessék velünk városukat.

A program július 4-én, hétfőn délután 2 óra után (némi késéssel) a MELTE és az EME párhuzamos közgyűléseivel kezdődött. A MELTE közgyűlésén a vezetőség beszámolója után a tagsággal kapcsolatban (kizárások, egy új tag fölvétele), továbbá a jövő májusi közgyűlés megtartásáról és a vándorgyűlési hozzájárulás rendszeréről születtek határozatok.

A program ökumenikus istentisztelettel kezdődött a tiszteletreméltó méretű és történelmi levegőjű soproni evangélikus templomban, ahol Tóth Károly evangélikus lelkész meghívására Barna Máté domonkos tartományfőnök, Ősz Sándor Előd református lelkész (Kolozsvár) és Janka György görögkatolikus lelkész (egyesületünk volt elnöke) szolgáltak. Az olvasmányok, imák és énekek rendjében ezúttal a januári ökumenikus imaórák „kanonizált” szokásrendjét követtük, és többek között Bárúkról, Jeremiás írnokának történetéről hallhattunk (Jeremiás 32:10–14). Az istentiszteletet Kertész Botond orgonajátéka és az általa vezetett, kísért közös ének tette emlékezetessé.

Istentisztelet után két csoportra váltunk. Az egyik csoport a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron megye Soproni Levéltárában, a régi vármegyeházban tett látogatást, amelyet Dominkovits Péter igazgató, egyesületünk számos tagjának régi jó barátja mutatott meg. Megcsodáltuk a Sopron megye múltját reprezentáló, historikus kutató- és raktárhelyiségeket, a boszorkányperekről szóló kiállítást, és ezúttal keveset foglalkoztunk a szakma jelenlegi kihívásaival.

Eközben a résztvevők másik csoportja az evangélikus gyűjteményi házat, az egykori egyházközségi elemi iskola épületét ismerhette meg. A magyarországi egyházi restitúció keretében utoljára visszaadott ingatlanba az előző évben költözött be a lelkészi hivatal, a levéltár, a könyvtár és a múzeum, valamint kiválóan fölszerelt előadótermeket is kialakítottak. (Ez adott helyet konferenciánknak.) Az épület földszintjén 2015 őszén nyílt meg az egyházközség történetét, a lelkészek életét és a gyűjtemény legszebb tárgyait bemutató kiállítás, amelyet Tóthné Szlavkovszky Mariann értő és lelkes vezetésével jártunk végig. (Persze a kollégák rögtön találtak javítani való feliratokban, de hol nem lehetne…) Itt találkoztunk Lackner Kristóf 17. századi soproni polgármester mondásával: „Mergitur, non submergitur” (Alámerül, de el nem süllyed), amellyel szinte előre megjósolta Sopron és a soproni evangélikusok sorsát. Sok levéltáros kolléga az egyházi levéltárak mai helyzetére is nagyon találónak vélte. A levéltárban megnézhettük az ország egyik legrégebbi anyakönyvét, amelynek első bejegyzései 1624-ből származnak.

A program este az evangélikus gyűjteményi házban tartott közös vacsorával folytatódott, ahol Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, társvendéglátónk, nagyon kedvesen köszöntött bennünket. Ezzel azonban nem ért véget a program, sőt szakmai szempontból akkor kezdődött. Új kezdeményezésként ugyanis egy esti előadást (Nachtvortrag) is beiktattunk a programba, ahol Vajk Ádám (Győri Egyházmegyei Levéltár) mutatta be az egyházi levéltárak gazdasági helyzetét az egyes intézmények által önkéntesen beküldött kérdőívek alapján. A téma aktualitását az adta, hogy 2014 óta a közgyűjteményi támogatás összege igen jelentős módon, körülbelül három és félszeresére emelkedett, és kíváncsiak voltunk, hogy ez hogy jelent meg a levéltárak fejlesztésében.

A második napon, július 5-én, kedden kezdődött a konferencia szakmai része. Az első órában projektbeszámolókat hallhattunk az elmúlt években végzett levéltári építkezésekről, amelyek közös jellemzője, hogy a levéltárak (szinte) teljesen új épületbe kerültek. Elsősorban Szabadi István (Tiszántúli Református Egyházkerület Központi Levéltára, Debrecen) és Damásdi Zoltán (Pécsi Egyházmegyei Levéltár) számolhattak be olyan komoly beruházásokról, amelyek során a levéltárak korszerű és reprezentatív tereket kaptak, ahol közeli jövőjük is biztosítottnak látszik. Rétfalvi Balázs a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár az előzőeknél talán valamivel kisebb volumenű átépítéséről számolt be, Sipos Gábor pedig az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltárának még teljesen le nem zárult kolozsvári építkezéséről beszélt. Mindegyik beszámolóban számos olyan részletkérdésről is szó volt, amely hasonló építkezések esetében hasznosítható.

Ezt követően Koltai András számolt be az Arca/AtoM-projekt aktuális helyzetéről, amely az év eleje óta hivatalosan is hozzáférhető az interneten. A tervezett (és a konferencia utáni hetekben meg is valósult) technikai újítások mellett arról beszélt, hogy a további adatok feltöltésének elsősorban nem technikai, hanem szakmai akadályai vannak, mert a levéltárak nem rendelkeznek szabályosan strukturált segédletekkel, néhol még rendes fondjegyzékük sincsen, tisztázatlan, zavaros leírások pedig nem kerülhetnek a szabványos felületre.

A délelőtt hátralevő részét az egyházi múzeumok elmúlt huszonöt évének változásairól és mai helyzetéről szóló szakmai diszkusszió töltötte ki, „Honnan hová jutottunk?” címmel. Smohay András (Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum) és Fogarasi Zsuzsa (Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma, Kecskemét) gondolatébresztő előadásai után Harmati Béla és Krisch András hozzászólásait halhattuk meg.

A délután a konferencia a levéltári szakma képviselőinek kerekasztal-beszélgetésével foglalkozott. A Szabadi István (elnök, MLE) által moderált beszélgetésen részt vettek Gorjánác Rádojka (EMMI Közgyűjteményi Főosztály, főtanácsos), Mikó Zsuzsanna (MNL, főigazgató), Kenyeres István (Megyei és Városi levéltárak Vezetőinek Tanácsa, elnök), Vajda Tamás (MFLSz, elnök) és Hermann István (NKA közgyűjteményi kuratóriuma, tag). A kérdések és válaszok során számos téma fölvetődött, mint a például az adatvédelmi törvény helyzete, a levéltári iratok kutathatósági feltételeinek szigorodása, vagy a digitalizált anyagok közzétételének kérdése, illetve az NKA pénzügyi helyzete.

A délután egyháztörténeti előadásokkal folytatódott. Vass Csongor az erdélyi egyházi anyakönyvekről, Arató György egy izgalmas 17. századi családi és politikai esetről: Sárkány János hűtlenségi peréről, illetve felesége hűtlenségéről, Krisch András a soproni németek kitelepítéséről, Orosz Krisztofer pedig a máramarosszigeti piarista iskola és rendház államosításáról tartott előadást.

A szakmai programok végén a levezetést egy soproni városnézés jelentette. A könnyű nyári eső ellenére a belvárossal ismerkedtünk. Élmény volt hallgatni Krisch Andrásnak és édesanyjának szakértő vezetését és a Kecske-templom lelkészének érdekes történeteit. Végül pedig egy kellemesen vidám borkóstoló várt ránk az evangélikus gyülekezeti házban, ahol Krisch András jóvoltából mindent megtudhattunk a soproni borokról, és a Gangl Borászat jóvoltából a gyakorlatban is ellenőrizhettük, hogy rászolgáltak-e hírnevükre. A borozást a kitartóbbak a Deák étteremben folytatták.

Az utolsó nap (július 6., szerda) során Sopron környékének néhány, történelmi és művészettörténeti szempontból különleges helyére látogattunk el. Kirándulásunkat Sopronbánfalván kezdtük, az egykori pálos kolostorban, amelyet néhány éve rendkívül igényes stílusban alakítottak át konferencia- és meditációs központtá. Ezután a Lajta menti Lorettó felé vettük az irányt, amely a híres itáliai kegyhely filiációja, tehát itt is megtalálható a Názáreti Szent Család házának másolata. A Szent Ház fekete Madonnáját elsősorban a nyugat-magyarországi horvátok keresték föl szívesen. Mellette áll Magyarország második szervita kolostora, amelyhez Nádasdy Ferenc és Eszterházy Pál emeltek szép és méretes barokk templomot. A kirándulást egy rövid gyalogtúra zárta, melynek során a Lajta-hegység egyik legszebb pontjára, a Ferenc Józsefről elnevezett kilátóra (Kaisereiche, Franz-Josef-Warte) jutottunk el, és onnét gyönyörködhettünk a Fertő-tó és a Bécsi-medence panorámájában.

Fényképek

Képek

 

NKA_logo_2012_RGBv.thumbnail.jpg

Rendezvényünket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.