Időpont: 2011. július 4-6.

Helyszín: Pécs, Dómmúzeum (7621 Pécs, Káptalan utca 8.)

Házigazda: Pécsi Püspöki Levéltár

 

Program

2011. július 4. (hétfő)

11:00–12:00 érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása (Ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziuma)

12.30–13:15 ebéd (ciszterci gimnázium)

13:30–14:45 Látogatás a Pécsi Tudomány egyetem Levéltárában (közreműködik Lengvári István igazgató) és a Klimo-könyvtárban (közreműködik Szeberényi Gábor)

14:45–16:00 közgyűlés (benne: elnöki-, tikári-, gazdasági ellenőrző bizottsági beszámolók, új tagok felvétele, Kormos László díj átadása)

16:00–17:00 pécsi székesegyház megtekintése

17:00–17:30 ökumenikus istentisztelet a pécsi székesegyházban

18:30–20:00 fogadás a Dómmúzeumban

2011. július 5. (kedd)

7:30–8:30 reggeli (ciszterci gimnázium)

Honlapok, adatbázisok, szabványok az egyházi levéltárakban – tudományos konferencia

9:00–9:30 Helmut Baier (ny. ICA-SKR elnök) Anmerkungen zur Archivpedagogik

9:30–10:00 Lakatos Andor (levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár): A Communio-projekt – szabványok és/vagy tömeges feldolgozás?

10.00–10:30 Nagy Sándor (levéltáros Budapest Főváros Levéltára): Szabvány az egyházi és állami anyakönyvek digitalizálásához

10.30–11:00 szünet

11:00–12:30 Fórum a levéltárügy aktuális kérdéseiről Résztvevők: Künstler Ferenc (NEFMI, Levéltári Osztály, Gorjanác Rádojka helyett), Tyekvicska Árpád (elnök, MLE), Kenyeres István (alelnök, ÖLT), Molnár László (elnök, MFLSZ), Décsey Sándor (elnök, FLE), Lakos János (vezető szakfelügyelő, MOL). Moderátor: Janka György (elnök, MELTE). – Távol maradt Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár időközben lemondott főigazgatója.

13:00–14:00 ebéd

14:30–14:50 Hermann István (igazgatón Veszprém Megyei Levéltár): Honlapok a katolikus levéltárakban

14.50–15:10 Szabadi István (igazgató, Tiszántúli Református Egyházkerület és Kollégium Levéltára, Debrecen): Honlapok a protestáns levéltárakban

15.10–15:30 Koltai András (levéltárvezető, Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltára, Budapest): Az ICA-AtoM lehetőségei az egyházi levéltárakban

15:30–16:00 Molnár B. Lehel (elnök, Romániai Egyházi Levéltárosok Egyesülete): Honlapok, adatbázisok a romániai egyházi levéltárakban

16:15–18:30 Látogatás a Pécsi Püspöki és Káptalani Levéltárban (közreműködik Kovács Zoltán levéltárvezető)

19:00–22:00 vacsora a Pécsi Püspöki Pincében

július 6. (szerda) – szakmai kirándulás

6:30–7:00 reggeli (ciszterci gimnázium)

7:30 indulás (Pécs, Barbakántól)

8:00–8:45 Látogatás a Baranyai Református Egyházmegyei Levéltárban (közreműködik Németh Norbert levéltáros)

9:00–9:45 Máriagyüd, kegytemplom – helyette siklósi ágostonos–ferences templomot látogattuk meg

10:00–11:00 Siklós, vár

12:14–14:00 Eszék (Osijek Horvátország, Drávaszabolcson keresztül), Állami Levéltár

14:15–15:00 Kopács (Kopacevo, Horvátország), Református Gyűjtőlevéltár

16:30–18:30 Villány, Polgár Panzió-Pincészet

19:30 érkezés a pécsi Barbakánhoz

Beszámoló

A hivatalos program július 4-én, hétfő délután kezdődött. A szálláshelyről, a ciszterci gimnáziumból kiindulva fölkerestük az Egyetemi Levéltárat és az Egyetemi Kömyvtárat (Klimó-könyvtár), majd a Dómmúzeumban nyílt meg a MELTE éves közgyűlése. A Dómmúzeum a pécsi székesegyház mögött található, itt őrzik a középkori épület eredeti, a 19. század végi restaurálás során kicserélt kőtöredékeit. Így az előadások és beszámolók pompás román kori faragványok keretében hangozhattak el. A helyszíntől pár lépésnyire, a föld alatt pedig Pécs világöröksége, a 4. századi keresztény temető és a Cella Septichora maradványai láthatók. A közgyűlésen elfogadásra kerültek az elnök, a titkár és a gazdasági ügyintéző beszámolói, valamint az új tagok fölvétele. Ekkor történt meg a Kormos László-díj átadása is, amelyet idén Zsigmondy Árpád, az Evangélikus Országos Levéltár munkatársa kapott. A díjazottatt Czenthe Miklós méltatta. Az egyesület konferenciáin megszokott ökumenikus istentisztelet helyszíne ezúttal a pécsi székesegyház volt, ahol az igét Varga Lajos váci segédpüspök és levéltári prefektus hirdette. (Ezt megelőzően a székesegyház kincstárát és altemplomát közelebbről is szemügyre vettük.) A Dómmúzeum galériáján tartott esti fogadást megtisztelte jelenlétével Udvardy György pécsi püspök is, majd pedig a hivatalos program lezárultával az este a káptalani borozóban ért véget.

Kedden a vándorgyűlés szakmai konferenciával folytatódott, szintén a Dómmúzeumban. A nyitó előadást, amely a levéltári pedagógiával foglalkozott, Helmuth Baier betegség miatti távollétében Czenthe Miklós ismertette. Ezután Lakatos Andor a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár új internetes e-kutatási szolgálatatásáról, a Communio-projektről számolt be, amely saját kezdeményezésből, a Paksi Atomerőmű és a közmunkaprogram támogatásával Magyarországon elsőként tette lehetővé a családkutatók számára, hogy anyakönyveket és más egyháztörténeti forrásokat fizetős szolgáltatás keretében, interneten használjanak. Ehhez kapcsolódóan Nagy Sándor előadása az anyakönyvek tartalmi digitalizálásához készült új szabvány-tervezetet ismertette. A délelőtt fórummal zárult, ahol a levéltári szakmai szervezetek képviselői beszéltek aktuális kérdésekről, a megyei levéltárak állami fenntartásba kerülsének tervévről az e-levéltári projektről és hasonlókról. Ősz Sándor Előd és Sipos Gábor arról számoltak be, hogy Romániában küszöbön áll az államosított egyházi iratok visszaadásának lehetősége, sőt volt már eset, hogy állami múzeumba vitt iratok ismét visszakerültek az Erdélyi Református Egyházkerület kolozsvári gyűjtőlevéltárába. A délutáni előadások a levéltárak internetes megjelenítése körül forogtak. Hermann István a katolikus, Szabadi István a protestáns, Molnár B. Lehel pedig a romániai egyházi levéltárak honlapjait értékelte. A lehetőségek és a megvalósítások ugyan különfélék, de az mindhárom területről elmondható, hogy tennivaló még akad bőven. Koltai András a Nemzetközi Levéltári Tanács által kifejlesztett új hálózati levéltári leíró programot, az ICA-Atomot mutatta be, az általa telepített kísérleti programmal és adatbázissal együtt. Megállapította, hogy a program jelenlegi formájában a magyar viszonyok között még nem használható tökéletesen, de a jövő útja minden bizonnyal errefelé vezet. A kimerítő szakmai program a Pécsi Püspöki és káptalani Levéltár megtekintésével, majd pedig a Pécsi Püspöki Pincészetben tett látogatással zárult.

A vándorgyűlés harmadik napján a résztvevők busszal indultak szakmai kirándulásra. Első célunk a Baranyai Református Egyházmegye gyűjtőlevéltára volt, ahol a házigazdák (Németh Norbert igazgató vezetésével) nemcsak a levéltári anyag bemutatásával, hanem körtével, barackkal is vártak minket. A következő úticél Siklós volt, ahol az egykori ágostonos templom egyedülálló 14-15. száadi freskóit, valamint a közelmúltben fölújított várat néztük meg. Ezután délkeletnek indultunk, és átlépve a magyar-horvát határt, majd a Drávát is, Eszékre érkeztünk, hogy látogatást tegyünk az Eszéki Állami Levéltárban, amely az eszéki vár egyik egykori lovassági kaszárnyájában működik. Kedves fogadtatásra és a magyarországiakhoz hasonló állapotokra találtunk. Rövid eszéki séta után Kopácsra mentünk, ahol a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Levéltára található. Kopácsi Kettő János superintendens helyett Varga György lelkész fogadott minket, de a szépen fölújított parókián elég kevés levéltári értéket találtunk. A konferencia a villányi Polgár Pincészetben tett látogatással zárult – a buszközlekedési szabályok időbeli korlátozása miatt sajnos túlontúl rövid ideig, mindössze háromnegyed óráig. Ezalatt azonban alaposan beletekintettünk egy finom korai vacsora keretében a villányi borvidék termésébe. Amikor Pécsett a székesegyház előtt a vándorgyűlés résztvevői elbúcsúztak egymástól, megállapíthatták, hogy házigazdánk, Kovács Zoltán püspöki levéltáros gondos szervezése folytán olyan vándorgyűlésen vehettünk részt, amely mindenkinek maradandó szakmai és emberi élményt jelentett. Köszönet ezért neki. (KA)

Fényképek

 

Képek

 

 

Koltai András fényképei

 

File attachments
Csatolmány Méret
pecs2011programfuzet.pdf 1.28 MB