Helyszín: Kismaros, Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostora

Időpont: 2006. július 5-7.

 

Beszámoló

A Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) július elején tartotta idei vándorgyűlését a Dunakanyarban fekvő Kismaroson, a ciszterci nővérek kolostorában. Talán sokan inem is tudják, mivel foglalkoznak az egyházi levéltárosok, egy különleges egyházi munkaterület képviselői. Pedig a múlt emlékeinek ismerete az egyház identitása szempontjából, a jövőkeresés rögös útján járva elengedhetetlen. Ám ha nem őrizzük meg híven a különféle egyházi szervezetek, egyesületek írásos és egyéb emlékeit, ha nem adjuk be levéltárba a személyi hagyatékokat, akkor töredékes lesz a múltunkról – benne a közelmúltról – alkotott képünk.

A tizenhárom éve, 1993-ban ökumenikus alapon alakult MELTE kettős kötődésű: elkötelezett a levéltárakat fenntartó egyházak felé, de ugyanolyan fontos és egyenrangú tagja a nemzeti kulturális örökség kincseit őrző levéltári hálózatnak is. Az 1996-ban elhunyt Kormos László debreceni református levéltáros által alapított egyesület fejlődése egyben az egyházi levéltárak rendszerváltás utáni előrehaladását is jelzi. Elszigetelt, egyszemélyes, gyengén felszerelt intézményekből képzett szakemberek által gondozott, korszerűen működő levéltárakká fejlődtek. Köszönhető ez a fenntartó egyházaknak, de legalább ilyen mértékben a hazai levéltárosszakma és az állam támogatásának.

Sajnos, az idén ez a folyamat került veszélybe: a 2006-os költségvetés érthetetlen és szakmailag tarthatatlan módon nemhogy nem növelte, de 38%-kal csökkentette az egyházi gyűjtemények támogatását. Emiatt kollégákat bocsátanak el, kutató- és olvasóidőket rövidítenek le. Veszélybe kerülnek az utóbbi tíz-tizenöt év alatt elért eredmények. Evvel a helyzettel nézett szembe tehát az idei találkozó Kismaroson. Az egyesületben négyévenként van tisztújítás: idén választották újjá a héttagú intézőbizottságot, melynek Kertész Botond személyében evangélikus tagja is van.

A színvonalas szakmai program elején hagyományosan Helmut Baiernek, a bajor evangélikus tartományegyházi levéltár nyugalmazott igazgatójának az előadása állt: idén a németországi egyházi levéltárakat mutatta be. A hazai egyházi levéltárak működési gondjairól számoltak be az előadók református, katolikus és evangélikus részről. Ezt követően a világi levéltárosszakma képviselői – a levéltári pályázatokat kiíró Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiumának, az átalakulás alatt álló kulturális minisztérium levéltári főosztályának és a Magyar Levéltárosok Egyesületének a munkatársai – tartottak tájékoztatót. Színes, vetítéssel egybekötött beszámolót tartottak az erdélyi magyar egyházi levéltárak képviselői az utóbbi években végbement örvendetes fejlődésükről és a veszélyeztetett gyülekezeti iratanyag beszállításáról. Megindító volt értesülni a konferencia házigazdáinak, a kismarosi ciszterci nővérközösségnek a történetéről: ők szó szerint üldöztetést és hátrányt vállaltak és szenvedtek hitükért a szocializmus egyházüldöző időszakában. A programot a váci katolikus püspöki palota, a katedrális és a gyűjtemények megtekintése zárta.

Gondoljunk imádsággal az egyházi gyűjtemények méltánytalanul nehéz anyagi helyzetére, és támogassuk ezt az egyházi múlt szempontjából kulcsfontosságú munkaágat!

Czenthe Miklós,az Evangélikus Országos Levéltár igazgatója

(Egyházi levéltárosok találkozója, Evangélikus Élet, 2006:30)

Fényképek a konferenciáról

Ha a képeket nagyobb méretben kívánja megtekinteni, kattintson a nézőképre. A képek magyarázatát lásd az IPTC adatokban.

Képek

 

Koltai András felvételei

Program

File attachments
Csatolmány Méret
meltekonf2006-program.doc 93.5 KB